Nτομάτα και φέτα

Η ντομάτα και η φέτα αποτελούν ένα κλασικό ελληνικό συνδυασμό που ξεχωρίζει για την απλότητα, τη γεύση και την ευκολία του. Ως συνοδευτικό για ψητά κρέατα, προσφέρει μια δροσιστική και ζουμερή πινελιά που ισορροπεί ιδανικά την πλούσια γεύση του κρέατος.

Ας δούμε τα πλεονεκτήματα αυτού του απλού, αλλά τόσο γευστικού συνδυασμού:

Εύκολη προετοιμασία: Η ντομάτα και η φέτα δεν χρειάζονται μαγείρεμα, απλά κόβονται σε φέτες και σερβίρονται.
Καθημερινά υλικά: Τα υλικά για αυτό το συνοδευτικό είναι οικονομικά και εύκολα διαθέσιμα σε κάθε ψυγείο.
Φρέσκια γεύση: Η ντομάτα προσφέρει δροσιά και ζουμερότητα, ενώ η φέτα προσθέτει μια αλμυρή και πικάντικη γεύση.
Ταιριαστό με όλα τα κρέατα: Η ντομάτα και η φέτα ταιριάζουν ιδανικά με ψητό κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι ή ακόμα και με ψάρι.
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: Η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ η φέτα αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου.

Επιπλέον tips:

Μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη, βασιλικό ή άλλα μυρωδικά για επιπλέον γεύση.
Για μια πιο πικάντικη εκδοχή, προσθέστε ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή πιπεριά.
Σερβίρετε τη ντομάτα και τη φέτα με λίγο ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξίδι.
Η ντομάτα και η φέτα αποτελούν μια διαχρονική επιλογή για συνοδευτικό ψητών κρεάτων. Απλή, γευστική, δροσερή και θρεπτική, αποτελεί μια ιδανική προσθήκη σε κάθε γεύμα!

Υλικά:

Για 5 – 6 άτομα:
5 – 6 μεγάλες ντομάτες
200 γρ. φέτα
λάδι
ρίγανη
μπούκοβο ή πάπρικα

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τις αφήσουμε για 30′ σε καυτό νερό και μετά να τις ξεφλουδίσουμε πανεύκολα.
Τις ψιλοκόβουμε.
Τις βάζουμε για λίγο σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουμε τα πολλά ζουμιά που βγάζουν.
Τις ξαναβάζουμε στο πιάτο, ρίχνουμε πάνω τους τη φέτα σε χοντρά τρίμματα και λάδι.
Από πάνω ρίχνουμε λίγο μπούκοβο κι αν θέλετε και πάπρικα ή μόνο το ένα από τα δύο.
Τέλος, μια νότα ρίγανης θα δώσει όλο το άρωμα και την τελική γεύση στο ορεκτικό μας.

H Συνταγή είναι απο το thisauroikouzinas-syntages.blogspot.com

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Mελιτζάνες και πιπεριές στο φούρνο

Mελιτζάνες και πιπεριές στο φούρνο

Αυτό το πιάτο είναι ένα κλασικό αγαπημένο, γεμάτο με πλούσιες γεύσεις και υπέροχα αρώματα. Οι μελιτζάνες, μαλακές και ζουμερές, αγκαλιάζουν τις πιπεριές, δημιουργώντας μια γλυκιά και πικάντικη αρμονία. Η σάλτσα ντομάτας προσθέτει μια δόση φρεσκάδας και οξύτητας, ενώ το τυρί λιώνει και δένει όλα τα υλικά μαζί σε μια ζεστή και απολαυστική αγκαλιά.

Τι μου αρέσει σε αυτό το πιάτο:

  • Η τέλεια ισορροπία γλυκιάς και πικάντικης γεύσης.
  • Η απαλή υφή των μελιτζανών και η τραγανή υφή των πιπεριών.
  • Η πλούσια σάλτσα ντομάτας και το λιωμένο τυρί.
  • Η ευκολία στην προετοιμασία και το ψήσιμο.
  • Η ευελιξία του πιάτου, καθώς μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό.

Υλικά:

2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες
3-4 πράσινες πιπεριές
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κονσέρβα ντομάτακια (ή 400 ml σάλτσα ντομάτας)
Αλάτι
Πιπέρι
1 φλιτζάνι νερό
Ρίγανη
Μαϊντανός, ψιλοκομμένος
100 γρ. τυρί τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C.
Τηγανίστε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε μέτριο προς δυνατό φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίξτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρετε για 1 λεπτό.
Ρίξτε τα ντοματάκια (ή τη σάλτσα ντομάτας), αλάτι, πιπέρι και νερό.
Αφήστε τη σάλτσα να βράσει για 10-15 λεπτά.
Προσθέστε τα λαχανικά και σιγοβράστε για 5-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Αδειάστε το μείγμα σε ένα πυρέξ.
Πασπαλίστε με ρίγανη, μαϊντανό και τυρί (αν θέλετε).
Ψήστε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει το τυρί.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως καρότο, κολοκυθάκι ή μανιτάρια.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κ.γ. ζάχαρη στη σάλτσα για να ισορροπήσετε την οξύτητα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί με τριμμένη φέτα.
Σερβίρετε με ψωμί ή ρύζι.

Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου

Προηγούμενο άρθροΕργολάβοι με μόνο 5 υλικά
Επόμενο άρθροΜανιτάρια φούρνου με τυρί: Πλούσια γεύση, εύκολη συνταγή!