Αρώματα ανθονερού και φρεσκοψημένου αμυγδάλου πλημμυρίζουν τον ουρανίσκο, σε μια γευστική εμπειρία που αγγίζει τις αισθήσεις και ξυπνά μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια. Τα Παραδοσιακά Αμυγδαλωτά Μυτιλήνης, αυτά τα μικρά, λευκά “κοσμήματα”, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κληρονομιάς της Λέσβου, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Υλικά

6 φλιτζάνια αμύγδαλα
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ανθόνερο ίσως και λίγο ακόμα
1 σακουλάκι ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Σε νερό που βράζει βάζουμε τα αμύγδαλα να ζεματιστούν για 5 λεπτά. Τα ξεφλουδίζουμε και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά περίπου να στεγνώσουν όχι να καβουρδιστούν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα αλέθουμε στο μπλέντερ πάρα πολύ καλά μέχρι να γίνουν πολύ πολύ ψιλά.
Τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο-λίγο το ανθόνερο μέχρι να έχουμε μία σφιχτή ζύμη. Παίρνουμε μικρές ποσότητες από την αμυγδαλόπαστα και την πλάθουμε σε σχήμα μικρού αχλαδιού.

Αφήνουμε τα αμυγδαλωτά να σταθούν για 3-4 ώρες και στη συνέχεια τα τυλίγουμε στην άχνη και τα πασπαλίζουμε.
Τα αφήνουμε και την επόμενη μέρα τα πασπαλίζουμε ξανά με άχνη.Φυλάσσονται σε κλειστό μέρος.
Αν θέλουμε μπορούμε να καρφώσουμε ένα γαρύφαλλο πάνω στο κάθε αμυγδαλωτό.

Παραδοσιακά Αμυγδαλωτά Μυτιλήνης

Καλή Απολαυση

Ευχαριστούμε την Ραλλού Ψαραδέλλη για την συνταγή