Παραδοσιακά Αμυγδαλωτά Μυτιλήνης

Αρώματα ανθονερού και φρεσκοψημένου αμυγδάλου πλημμυρίζουν τον ουρανίσκο, σε μια γευστική εμπειρία που αγγίζει τις αισθήσεις και ξυπνά μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια. Τα Παραδοσιακά Αμυγδαλωτά Μυτιλήνης, αυτά τα μικρά, λευκά “κοσμήματα”, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κληρονομιάς της Λέσβου, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Η απλότητα των υλικών: αμύγδαλο, ζάχαρη και ανθόνερο, συνδυάζονται με μαεστρία, δημιουργώντας ένα γλυκό με ξεχωριστή γεύση και υφή.

Η μαλακή, “χιονανθρωπάκια” υφή τους λιώνει στο στόμα, αφήνοντας μια γλυκιά επίγευση αμυγδάλου, ενώ το άρωμα ανθονερού προσθέτει μια αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας.

Πέρα από ένα γλυκό, τα Αμυγδαλωτά Μυτιλήνης αποτελούν σύμβολο χαράς και γιορτής. Κοσμούν γαμήλια τραπέζια, βαφτίσεις και κάθε εορταστική περίσταση, προσφέροντας στους καλεσμένους μια γλυκιά νότα παράδοσης.

Είτε τα απολαμβάνετε σκέτα, είτε με ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ ή τσάι, τα Αμυγδαλωτά Μυτιλήνης αποτελούν μια γλυκιά πρόταση που θα σας ταξιδέψει στις γεύσεις και τα αρώματα της Λέσβου.

Μια μπουκιά αρκεί για να σας γλυκάνει, να σας ταξιδέψει και να σας αγγίξει την ψυχή!

Υλικά

6 φλιτζάνια αμύγδαλα
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ανθόνερο ίσως και λίγο ακόμα
1 σακουλάκι ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Σε νερό που βράζει βάζουμε τα αμύγδαλα να ζεματιστούν για 5 λεπτά. Τα ξεφλουδίζουμε και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά περίπου να στεγνώσουν όχι να καβουρδιστούν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα αλέθουμε στο μπλέντερ πάρα πολύ καλά μέχρι να γίνουν πολύ πολύ ψιλά.
Τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο-λίγο το ανθόνερο μέχρι να έχουμε μία σφιχτή ζύμη. Παίρνουμε μικρές ποσότητες από την αμυγδαλόπαστα και την πλάθουμε σε σχήμα μικρού αχλαδιού.

Αφήνουμε τα αμυγδαλωτά να σταθούν για 3-4 ώρες και στη συνέχεια τα τυλίγουμε στην άχνη και τα πασπαλίζουμε.
Τα αφήνουμε και την επόμενη μέρα τα πασπαλίζουμε ξανά με άχνη.Φυλάσσονται σε κλειστό μέρος.
Αν θέλουμε μπορούμε να καρφώσουμε ένα γαρύφαλλο πάνω στο κάθε αμυγδαλωτό.

Καλή Απολαυση

Ευχαριστούμε την Ραλλού Ψαραδέλλη για την συνταγή

Προηγούμενο άρθροΜυδοπίλαφο Μυτιληνιό (Νηστίσιμο)
Επόμενο άρθροΚεφτέδες με σπανάκι…Προσοχή! Εξαφανίζονται σε μια στιγμή 😁