Πατάτες ογκρατέν με κιμά, λαχανικά και μοτσαρέλα

Γεύση:

  • Το πιάτο έχει πλούσια γεύση από τον κιμά και τα λαχανικά, ενώ η μοτσαρέλα προσθέτει μια ωραία κρεμώδη υφή και μια πινελιά αλμυρής γεύσης.
  • Η έλλειψη μπεσαμέλ κάνει το ογκρατέν πιο ελαφρύ και υγιεινό, χωρίς να στερείται γεύση.
  • Η ισορροπία μεταξύ των συστατικών είναι καλή, με κανένα από αυτά να μην υπερισχύει.

Υφή:

  • Οι πατάτες είναι μαλακές και λιώνουν στο στόμα, ενώ ο κιμάς έχει ωραία υφή, χωρίς να είναι σκληρός.
  • Η μοτσαρέλα λιώνει και προσθέτει μια κρεμώδη υφή στο πιάτο.
  • Το ογκρατέν έχει ωραία κρούστα από πάνω, χωρίς να είναι πολύ σκληρή.

Εμφάνιση:

  • Η κρούστα είναι χρυσαφένια και ομοιόμορφη.
  • Το πιάτο είναι ορεκτικό και ελκυστικό.

Συνοψίζοντας:

  • Πρόκειται για ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο, ιδανικό για γεύμα ή δείπνο.
  • Η έλλειψη μπεσαμέλ το κάνει πιο ελαφρύ, χωρίς να στερείται γεύση.
  • Η ισορροπία μεταξύ των συστατικών είναι καλή, ενώ η υφή και η εμφάνιση του πιάτου είναι ορεκτικές.

Προτάσεις:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι ή πιπεριές.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμμένο τυρί αντί για μοτσαρέλα.
  • Μπορείτε να πασπαλίσετε το ογκρατέν με ρίγανη ή άλλα μυρωδικά πριν το ψήσετε.

Συστατικά:

1 καρότο.
1 κρεμμύδι.
Ελαιόλαδο.
Τηγανίζουμε κρεμμύδια και καρότα.
1 πιπεριά.
Προσθέστε τις πιπεριές στο τηγάνι.
Κιμάς 450 γρ.
Ψήνουμε για 15 λεπτά.

Σάλτσα ντομάτας 1 φλιτζάνι (250 ml).
Αλάτι.
Μαύρο πιπέρι.
Πιπεριές.
2-3 πατάτες.
Μοτσαρέλα.

Εκτέλεση

Ξεκινάμε και τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη το καρότο στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι βάζουμε στο τηγάνι μας δύο-
τρεις κουταλιές λάδι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα.
Ταυτόχρονα κόβουμε τις πιπεριές λωριδες και μετα τις λωρίδες ολες μαζι στην μεση τις προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν
Προσθέτουμε τον κιμά και ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι ν αλλάξει χρώμα ρίχνουμε ένα φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας αλάτι μαύρο πιπέρι και πάπρικα ανακατεύουμε

Μετά κόβουμε τις πατάτες σε φέτες περίπου μισό εκατοστό πάχος.
Παιρνουμε ένα ταψάκι περίπου 20-22 εκατοστά στρώνουμε στη βάση μοτσαρέλα τριμμένη από πάνω απλώνουμε τις πατάτες η μία
να επικαλείπετε ελαφρώς την άλλη μέχρι να καλύψουμε το ταψάκι, ξανά μοτσαρέλα πάνω από τις πατάτες και την γέμιση την απλώνουμε από πάνω και τέλος καλύπτουμε πάλι με μοτσαρέλα την γεμιση
Ψήνουμε στο φούρνο/40 λεπτά/180°C.

Καλή Απόλαυση

Δείτε το βίντεο της συνταγής εδώ

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πατάτες ογκρατεν φούρνου

Υλικά:

5-6 μέτριες πατάτες βρασμένες
10 φέτες μπέικον κομμένες σε κομματάκια
400γρ. Τυριά διάφορα
2 συσκευασίες των 200ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες.
Βουτυρωνουμε ένα πυρέξ και τοποθετούμε μια στρώση πατάτες αλατοπιπερωνουμε, βάζουμε το μισό μπέικον τα μισά τυριά και ακολουθούμε δεύτερη στρώση το ίδιο πάλι και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα από πάνω…

H Συνταγή είναι της Έλενα Κωστοπούλου

Προηγούμενο άρθροΚαραμελωμένη Πάστα Ταψιού
Επόμενο άρθροΑρωματική Κις Λορεν με κιμά μπέικον και μανιτάρια: Γεύση που απογειώνεται