Πώς να σώσετε παραμαγειρεμένα φαγητά: Ζυμαρικά, κρέας, λαχανικά και άλλα
Οι Συμβουλές μας
Πολύ καταλήγουν να καίνε το φαγητό μερικές φορές. Ακολουθούν οι συμβουλές μας για το πώς να γλιτώσετε το καμένο κρέας, τα παραβρασμένα ζυμαρικά, τα υπερβολικά ψημένα λαχανικά και πολλά άλλα.
Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε χωρίς άλλα χίλια πράγματα στο μυαλό μας – ουρλιάζοντας παιδιά που τρέχουν στην κουζίνα, χτυπούν τηλέφωνα,
Τικ Τοκ – Facebook οι φίλοι μας, γείτονες στην πόρτα – και όλοι γνωρίζουμε αυτοί οι περισπασμοί μπορεί να οδηγήσουν στο να ξεχάσουμε αυτά τα φαγητά στην φωτιά.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να διορθώσετε όλα τα τρόφιμα εκτός από τα εντελως καμένα. Εδώ είναι οι συμβουλές μου για τη διάσωση ζυμαρικών, κρέατος, λαχανικών και πολλών άλλων.
Αν παραβράσετε το ρύζι…
Το πολύ βρασιμο των υδατανθράκων είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Για να κάνετε το υπερβολικά βρασμένο ρύζι λιγότερο κολλώδες, ξεπλύνετε το σε ένα σουρωτήρι και στραγγίστε το καλά. Εάν εξακολουθεί να είναι δυσάρεστο, χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε τηγανητό ρύζι ή τηγανητά μπαλάκια ρυζιού με τυρί — είναι τόσο καλά οσο ακούγονται.
Αν τα ζυμαρικά ή οι πατάτες σας είναι μαλακά και λασπωμένα…
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά ή τις πατάτες και τα αφήνουμε να στεγνώσουν και στη συνέχεια τα τηγανίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ή/και βούτυρο και πολλά καρυκεύματα. Το τηγάνισμα είναι το καλύτερο όπλο στη μάχη ενάντια στο παραμαγειρεμένο φαγητό! Τα ζυμαρικά που περισσεύουν είναι επίσης ιδανικά για ψήσιμο σε ταψί όπως μακαρονόπιτα, ενώ αυτές οι μαλακές πατάτες θα είναι μια χαρά σε ομελέτα ή φριτάτα.
Αν κάψετε το κρέας…
Αν μαγειρεύετε το κρέας για στιφάδο και ο πάτος της κατσαρόλας αρχίζει να καίγεται ή να σκουραίνει πολύ, κινδυνεύετε να δώσετε στη σάλτσα του στιφάδου σας μια πικρή επίγευση. Για να το αποφύγετε, σβήστε την φωτιά, αφαιρέστε το κρέας από το σκευος και πλύνετε το καλά ή μεταφέρετε το κρέας σε νέο σκεύος.
Και ενώ μιλάμε για το καμένο κρέας, μια μπριζόλα ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι κρέατος που τηγανίζεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, θα καεί εξωτερικά και θα είναι ωμό ή λίγο ψημένο στη μέση. Η λύση είναι να σωτάρετε πρώτα το κρέας σε ένα πυρίμαχο τηγάνι, στη συνέχεια να το αφαιρέσετε από την φωτια και να το βάλετε σ ένα φούρνο 150°C όπου θα ψηθεί χωρίς να συνεχίσει να ροδίζει.
Αν παραβράσετε τα λαχανικά…
Τα περισσότερα λαχανικά που έχουν μαγειρευτεί στον ατμό (ή βρασμένα) για πολύ ωρα μπορούν να διασωθούν αν σταματήσετε γρήγορα από το βρασιμο «σοκάροντάς τα»: Τα στραγγίζετε και τα βουτάτε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και τα αφήνετε να καθίσουν για ένα ή δύο λεπτά πριν τα στραγγίσετε ξανά.
Αυτή είναι μια καλή τεχνική ακόμα και όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται χωρίς πρόβλημα, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία σταματά τη διαδικασία μαγειρέματος και διατηρεί τα έντονα χρώματα των λαχανικών.
Υπερβολικά παραβρασμένα λαχανικά..
Ψήστε τα με κάτι που θα ροδίσουν, όπως βούτυρο ή τυρί, ή πολτοποιήστε τα. Μπορείτε επίσης να τα καταψύξετε και να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα για σούπα ή για να δέσετε μια σάλτσα. Μια άλλη ιδέα για τα παραψημένα λαχανικά είναι μια αυτοσχέδιo σουφλέ ή ογρκατεν: Ρίξτε αυτά τα λαχανικά με λίγη σάλτσα ζυμαρικών, τυρί κιτρινο, κρέμα γάλακτος, φρέσκα μυρωδικά ή ό,τι άλλο θέλετε, προσθέστε από πάνω φρυγανιά και ψήστε όσο χρειάζεται για να ροδίσουν.
Κανείς δεν θα παραπονιέται για τα λαχανικά σας.
Αν καίτε σκόρδο, λάδι ή ξηρούς καρπούς…
Αυτά τα συστατικά απλά δεν μπορούν να διασωθούν λόγω του πόσο πικρά γίνονται όταν μαγειρεύονται υπερβολικά, οπότε φροντίστε να μην τα αφήσετε
χωρίς επίβλεψη ή να χρησιμοποιήσετε πολύ δυνατή φλόγα. Το ανοιχτό ή ακόμα και το χρυσαφί είναι εντάξει, το σκούρο καφέ όχι.
αν δεν είστε σίγουροι, μια μικρή γεύση θα σας το πει αμέσως.
Συνηθως ξεκινήστε από την αρχή για να μην καταστρέψετε ολόκληρο το πιάτο.