Ριζότο με γαρίδες

Το ριζότο με γαρίδες είναι μια κλασική ιταλική συνταγή που μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι. Το κρεμώδες ριζότο συνδυάζεται τέλεια με τις ζουμερές γαρίδες, δημιουργώντας ένα πιάτο που είναι γεμάτο γεύση και άρωμα.

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στο ριζότο σας, όπως μανιτάρια, κρεμμύδι ή πιπεριά, για να το κάνετε ακόμα πιο νόστιμο.

Υλικά

Για 2 άτομα
150 γρ. ρύζι arborio,
250 γρ. γαρίδες,
1 λεμόνι
1 βιολογικό πορτοκάλι,
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό κατά βούληση,
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί,
ελαιόλαδο κατά βούληση.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε το κεφάλι και το έντερο.
Βράζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη σε 1 λίτρο νερό για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό.
Ξύνουμε τη φλούδα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και τα στίβουμε.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ρύζι για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το κρασί και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί.
Ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το ρύζι να ψηθεί (περίπου 15-20 λεπτά).
Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό (αν θέλουμε).
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Προσθέτουμε τις γαρίδες στο ριζότο και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε ζεστό.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο ριζότο, όπως μανιτάρια, μπρόκολο ή πιπεριές.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κρέμα γάλακτος στο ριζότο για να το κάνετε πιο πηχτό.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος ρυζιού θέλετε, αλλά το Carnaroli είναι η καλύτερη επιλογή για ριζότο.
Το ριζότο είναι ένα πιάτο που θέλει συνεχή ανακάτεμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Nunzia Marzocco

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Νηστίσιμο Ριζότο με Μανιτάρια

Υλικά

300 γρ. ρύζι Arborio, Carnaroli
1 λίτρο βραστό νερό + 2 κύβους ζωμού κότας ή λαχανικών,
50 γρ. βούτυρο ή 3 κ.σ. ελαιόλαδο(για νηστισιμο),
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
100 ml άσπρο κρασί,
15 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια porcini (πλυμμένα και μουλιασμένα σε νερό για 20’),
300 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες,
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος,
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο (για το τέλος ή ελαιόλαδο),
λάδι τρούφας (εντελώς προαιρετικά!).

Εκτέλεση

Πλένω καλά και κόβω τα μανιτάρια σε φέτες. Τα βάζω στο αντικολλητικό τηγάνι με αλάτι και πιπέρι, δυναμώνω την φωτιά και περιμένω να «πιουν τα υγρά τους». Ψιλοκόβω τον μαϊντανό και το κρεμμύδι.
Χωρίζω στην άκρη την παρμεζάνα, το κρασί και το ρύζι.
Βράζω τον ζωμό και τον διατηρώ σε θερμοκρασία βρασμού στο κατσαρολάκι.
Προχωράμε με το ριζότο!

Το ριζότο…
Στην ευρύχωρη κατσαρόλα ξεκινώ σοτάροντας το κρεμμύδι και το ρύζι με το βούτυρο για 3-4 λεπτά.
Το σοτάρισμα είναι απαραίτητη διαδικασία καθώς βοηθάει τον κόκκο να απορροφήσει την υγρασία των υλικών, χωρίς όμως να διαλυθεί και συντελεί στο να γίνει το
ριζότο κρεμώδες αλλά και al dente, ταυτόχρονα.
Μετά από 1-2 λεπτά ρίχνω το κρασί και περιμένω να εξατμισθεί.
Μόλις εξατμισθεί το κρασί, προσθέτω τα porcini κι ανακατεύω.

Αρχίζω να προσθέτω τον ζωμό με την κουτάλα της σούπας, μία την φορά και συνεχίζω μόνον αφού έχει απορροφηθεί η προηγούμενη.
Εν τω μεταξύ, ανακατεύω το ριζότο τακτικά.
Λίγο πριν τελειώσει ο ζωμός προσθέτω και τα φρέσκα μανιτάρια κι ανακατεύω.
Αποσύρω από την φωτιά ρίχνω βούτυρο και ανακατεύω καλά.
Προσθέτω επίσης, τον μαϊντανό, πιπέρι κι αλάτι (λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο έτοιμος ζωμός είναι αλμυρός) και δοκιμάζω την γεύση.

Σερβίρω το κάθε πιάτο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ναι, κι άλλο!), λίγο επιπλέον μαϊντανό για decor και μια ιδέα από λάδι τρούφας (αν έχω) για να ενισχυθεί η γεύση του μανιταριού.
Και φυσικά να μην παραλείψω να αναφέρω ότι αν αντικαταστήσω το βούτυρο με το ελαιόλαδο μπορεί να γίνει και νηστίσιμο! Ριζότο με Μανιτάρια

Καλή επιτυχία!

Photo: Казано честно в кухнята

Προηγούμενο άρθροΠτι Φουρ: Ιδανικά για Κάθε Περίσταση, Δημιουργημένα με Αγάπη
Επόμενο άρθροΣφολιάτα τριαντάφυλλο με καραμελωμένα μήλα!