Ρολάκια κανταΐφι

Υλικά:

  • 500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
  • 100 γρ. καρύδι, ψιλοκομμένο
  • 5 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
  • 1 βανίλια
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. σπορέλαιο

Για το σιρόπι:

  • 4 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλυτζάνια νερό
  • 3/4 φλυτζάνια γλυκόζη
  • 2 φλούδες λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλο και τη βανίλια.

Για τα ρολάκια:

  1. Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
  2. Ανοίξτε το κανταΐφι και τραβήξτε τα φύλλα του.
  3. Λαδώστε ένα ταψί με λίγο από το λιωμένο βούτυρο.
  4. Πάρτε μια τούφα από το κανταΐφι και ανοίξτε την σε μια πετσέτα.
  5. Βάλτε 1-2 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση στην άκρη της τούφας.
  6. Τυλίξτε το κανταΐφι σε ρολό, διπλώνοντας τα πλαϊνά προς τα μέσα.
  7. Τοποθετήστε το ρολό στο ταψί.
  8. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να τελειώσουν.
  9. Περιχύστε τα ρολάκια με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.

Για το σιρόπι:

  1. Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, τις φλούδες λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας.
  2. Αφήστε το σιρόπι να βράσει για 10-15 λεπτά.
  3. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

Συναρμολόγηση:

  1. Ψήστε τα ρολάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Βγάλτε τα ρολάκια από το φούρνο και σιροπιάστε τα με το κρύο σιρόπι.
  3. Αφήστε τα να κρυώσουν και πασπαλίστε τα με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης (προαιρετικά).

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε τα ρολάκια κανταΐφι χλιαρά ή κρύα.

H συνταγή είναι της κας Roula Kara

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ρολάκια Κανταΐφι με κρέμα

Ρολάκια Κανταιφι με κρέμα

Συστατικά

* 1 πακέτο ζύμης κανταΐφι
* 200 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα
* 950g γάλα, μοιρασμένο σε 700g και 250g
* 300 γραμμάρια ζάχαρης
* 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
* 3-4 κρόκοι αυγών, ανάλογα με το μέγεθος των αυγών
* 250g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 50g βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
* 1/3 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
* 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
Για το σιρόπι
330 γρ. νερό
450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 στικ κανέλα
φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Για να προετοιμάσετε αυτά τα καταπληκτικά κανταΐφι, ξεκινήστε φτιάχνοντας το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε τη ζάχαρη και το νερό και βράστε. Το σιρόπι είναι έτοιμο, μόλις διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε το να κρυώσει για λίγο.

1. Ξετυλίξτε το κανταΐφι από το πλαστικό μανίκι και τοποθετήστε το σε μια επιφάνεια εργασίας και το ξάνετε για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι αφράτο και χαλαρά πάρτε ένα χέρι γεμάτο κανταΐφι και τυλίξτε το γύρω από έναν καλά βουτυρωμένο κώνο κορνέ και με μια βούρτσα ραντίστε με λιωμένο βουτυρο.


2. Συνεχίστε με το υπόλοιπο κανταΐφι έως ότου όλοι οι κώνοι γεμίσουν και βουτυρωθούν καλά.
3. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με χαρτί ψησίματος, τοποθετήστε τα ρολάκια κανταιφι πάνω και βουρτσίστε τα με λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χρωματιστούν όμορφα.

4. Μόλις τα βγάλετε έξω από το φούρνο, βυθίστε τα στο κρύο σιρόπι, περιστρέφοντάς τα. Αφαιρέστε με ένα κουτάλι με σχισμή και αφήστε το να κρυώσουν.

5. Προετοιμάστε την κρέμα. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε 700 γραμμάρια, ζάχαρη και εκχυλισμα βανίλιας για να βράσει.
6. Σε ένα μπολ προσθέστε 250g γάλα και τους κρόκους αυγών. Xτυπήστε ελαφρά. Προσθέτουμε το αλεύρι στο μπολ και χτυπάμε ελαφρά. Μόλις βράσει το γάλα, αφαιρέστε από τη φωτιά και με μια κουτάλα ρίξτε αργά το 1/3 του γάλακτος στο μείγμα αλευριού και χτυπήστε ελαφρά.
7. Τοποθετήστε ξανά το κατσαρολάκι με το γάλα στη φωτιά και κατεβάστε σε μέτρια ένταση. Προσθέστε το μείγμα αλευριού στο κατσαρολάκι με το υπόλοιπο ζεστό γάλα. Χτυπήστε συνεχώς, έως ότου το μείγμα πηξει και είναι λείο και κρεμώδες. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε.

8. Ρίξτε την κρέμα σε ένα μεγάλο δίσκο, καλύψτε με μεμβρανη (το πλαστικό περιτύλιγμα πρέπει να αγγίζει την κρέμα, έτσι ώστε να μην σχηματίσει κρούστα) και τοποθετήστε το στο ψυγείο για να κρυώσει.
9. Βάλτε την κρύα κρέμα γάλακτος στο μπολ του μίξερ, προσθέστε τη ζάχαρη και χτυπήστε την σε σαντιγί.
10. Αφαιρέστε την κρέμα από το ψυγείο, προσθέστε την σαντιγί και ανακατεψτε απαλά για να τα συνδυάσετε.
11. Χρησιμοποιώντας μια τσάντα ζαχαροπλαστικής, γεμίστε τα ρολά κανταΐφι με κρέμα και γαρνίρετε ψιλοκομμένα καρύδια.

Καλη απολαυση!

ΠΗΓΗ:Fay Karamanakis Greek Recipe Exchange Group

Προηγούμενο άρθροΑέρινο Εκμέκ Καταΐφι: Μια υφή που αγγίζει τον ουρανό.
Επόμενο άρθροΠρωινό με Cookies: Μια Γλυκιά Εναλλακτική που θα Ξετρελάνει τα Παιδιά!