Υλικά:
3 κιλά αλεύρι για τσουρέκι
1 κιλό και 1 φλιτζάνι ζάχαρη
12 αυγά
6 σακουλάκια μαγιά των 8 γραμμαρίων (συνολικά 48 γραμμάρια)
500 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο και ζεστό
1 λίτρο γάλα
Μαχλέπι
Κανέλα
Μαστίχα
Αλάτι (προαιρετικά, μια πρέζα)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα αλεύρι. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο μέχρι να αφρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, συνήθως για 10-15 λεπτά.
Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να χλιαρύνει.
Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Στο κέντρο του αλευριού δημιουργούμε μια λακκούβα και προσθέτουμε:
Τη μαγιά που έχουμε ενεργοποιήσει
Το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη
Τα αυγά
Το λιωμένο ζεστο βούτυρο
Το μαχλέπι, την κανέλα και τη μαστίχα (ανάλογα με το γούστο σας)
Μια πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με ενα κουταλι ενσωματώνοντας σταδιακά το αλεύρι.
Όταν η ζύμη αρχίσει να γίνεται πιο σφιχτή, συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μας στον πάγκο, μέχρι να
έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι ή νερό για να έχουμε την επιθυμητή υφή.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε από το μπολ και την πλάθουμε σε τσουρέκια, δίνοντάς τους το επιθυμητό σχήμα.
Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαδωμένο ταψί, τα αλείφουμε με αυγό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για περίπου 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τα τσουρέκια για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Η Συνταγή/φωτό είναι της κας Παλμιρα Αριστου