Τυρόπιτα Κουρού
Η κουρού είναι μια από τις αλμυρές πίτες, που πωλούνται παντού. Το όνομα προέρχεται από το τουρκικό kuru κυριολεκτικά σημαίνει ξηρό.
Στην Τουρκία το ξηρό poğaça (kuru poğaça) είναι γενικά γεμιστή τυρόπιτα με λευκό τυρί και μαϊντανό και μικρότερου μεγέθους από την κουρού στην Ελλάδα. Η ελληνική εκδοχή του kuru poğaça είναι με πλούσια ζύμη και λευκό τυρί θρυμματίζεται στο στόμα.
Υλικά
για τη ζύμη:
3/4 φλιτζανιού γιαούρτι
1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 αυγό (προαιρετικά)
1 κσ μπέικιν πάουντερ
3 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
μια πρέζα αλάτι
για τη γέμιση:
100 γρ λευκό τυρί (τριμμένο)
100 γρ φρέσκια μυζήθρα (τριμμένη)
50 γρ τυρί γραβιέρα (τριμμένη)
μια πρέζα νιφάδες μαύρου πιπεριού
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο και το γιαούρτι. Προσθέστε το αυγό και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το αλάτι με το μπέικιν πάουντερ.
Αρχίστε να ζυμώνετε τη ζύμη με τα χέρια σας. Η ζύμη γίνεται πιο σφιχτή καθώς ζυμώνετε.
Η ζύμη σας πρέπει να είναι λεία.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
Μπορείτε να το ετοιμάσετε αμέσως αν βιάζεστε.
για τη γέμιση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα πιρούνι.
Φτιάξτε κάθε τυρόπιτα περνωντας περίπου ένα κομμάτι ζύμης μεγέθους αυγού. Πλάθουμε σε μπάλα και ισιώνουμε σε χοντρό πιτακι
Βάζουμε λίγη γέμιση στη μέση από το πιτακι. Διπλώνουμε τις άκρες του πάνω από τη γέμιση και την γυρίζουμε ανάποδα με την ραφή προς τα κάτω να μην φαινεται η ραφή. Τοποθετήστε κάθε τυρόπιτα σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Καλή Απόλαυση