Xορτόπιτα με σπιτικό χειροποίητο φύλλο

Υλικά

για την ζύμη για 12 φύλλα
800gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι νερο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια της σούπας ξίδι
3 κουταλάκια της σούπας ελαιόλαδο

για τα χόρτα
300 γραμμάρια σπανάκια
2 ματσάκια λάπατα
3 πράσα
1/2 ποτήρι του νερού σπορέλαιο
αλάτι
φέτα 400gr
2 αυγά + ένα για επάλειψη
και λίγο νερό

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και προσθέτουμε τα χόρτα να τα ζεματίσουμε για 2 λεπτά.


Σουρώνουμε τα χόρτα, τα στύβουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε μισό φλυτζάνι από το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε τα χόρτα και ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά να σοταριστούν ελαφρά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Φτιάχνουμε το φύλλο
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το νερό, το λάδι, ξύδι και το αλάτι.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε την ζύμη στα τέσσερα και με τον πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια.


Φτιάχνουμε την πίτα
Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί.
Στρώνουμε το ένα φύλλο έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά από το ταψί, το λαδώνουμε και από πάνω του απλώνουμε άλλο ένα φύλλο.
Τοποθετούμε τη γέμιση  και την στρώνουμε με το κουτάλι να καλύψει όλη την επιφάνεια και , τριβουμε την φέτα.


Από πάνω βάζουμε το τρίτο φύλλο, το λαδώνουμε και τελειώνουμε με το τέταρτο φύλλο.
Το αλείφουμε με λάδι, χαράζουμε απαλά με ένα μαχαίρι τα κομμάτια αλείφουμε με αυγό και τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα.

Καλή Επιτυχία

Η Εκτέλεση είναι της κας Sotiria Tsiriga

Προηγούμενο άρθροΚοκάκια….είναι αφρός και τρώγονται αμέσως
Επόμενο άρθροΓαλατόπιτα λαχταριστή