Γιαουρτένια τυρόπιτα αέρος

Χρειαζόμαστε λοιπόν:

1 πακέτο λεπτο φύλλο κρουστας – ~ 1 κιλό
τυρί (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φετα) – 1 κιλό.
αυγά κοτόπουλου – 12 τεμ. (10 για γέμιση, 2 για το πάνω μειγμα).
γιαουρτι – 200 γρ
βούτυρο – 1 πακέτο
αλάτι – για γεύση
φυτικό λάδι – μια μικρή ποσότητα για λίπανση του ταψιου.

Πως την φτιαχνω

Για το μαγείρεμα χρειαζόμαστε ένα ταψί (κατά προτίμηση στρογγυλό).
Ας ξεκινήσουμε με τη γέμιση. Τρίψτε το τυρι σε χοντρό τρίφτη και ανακατέψτε με τα αυγά. Αν επιλέξατε τυρί ανάλατο, αλατίστε για γεύση και ανακατέψτε επίσης με τα αυγά. Ανακατέψτε καλά.

Τώρα αλείφετε το ταψί με φυτικό λάδι. Παίρνουμε ένα φύλλο πίτα και το βάζουμε σε ταψί.
Στη συνέχεια, αλείφετε το φύλλο της πίτας με μια μικρή ποσότητα προλιωμένου βουτύρου και πασπαλίζετε γενναιόδωρα με τη γέμιση που προκύπτει.
Στη συνέχεια βάζουμε το επόμενο φύλλο πίτα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (ή η γέμιση). Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να σας συμβουλεύσουμε να διατηρήσετε μια ισορροπία μεταξύ της γέμισης και της ποσότητας ζύμης – δεν πρέπει να υπάρχει πολύ λίγη γέμιση ή πολλή ζύμη. Επομένως, το βάρος των συστατικών μπορεί να αλλάξει προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Και το πιο σημαντικό – όσο πιο λεπτο είναι το φυλλο τόσο το καλύτερο.
Στο τέλος βάζουμε δυο τελευταία φυλλα πάνω από το τυρί, ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς και βάζουμε μέσα τη πιτα.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το μειγμα για από πάνω – ανακατεύουμε το γιαουρτι με τα αυγά. Μετά από 10 λεπτά, αφού βάλουμε τη πίτα στο φούρνο, τη βγάζουμε και την περιχύνουμε ομοιόμορφα με τη γέμιση που προκύπτει. Στη συνέχεια την ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να γίνει, δηλαδή μέχρι τη στιγμή που η πίτα μας ροδίσει ευχάριστα σε ένα χρυσαφί χρώμα.
Τρώγεται καλύτερα ζεστή, αλλά μπορεί να σερβιριστεί και κρυα ως σνακ.

Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΖουμερά Χοιρινά παϊδάκια…θα γλύφετε τα δαχτυλά σας γιατι τρώγονται με το χέρι
Επόμενο άρθροΣαλάτα με κοτόπουλο και φρέσκα λαχανικά…εύκολη αλλά και εντυπωσιακή