Χαλβάς στο φούρνο

Η τραγανή κρούστα του, η βελούδινη υφή του και η πλούσια γεύση του τον καθιστούν ένα ακαταμάχητο γλυκό, ιδανικό για κάθε περίσταση.

Τι μου αρέσει:

  • Η ποικιλία: Σιμιγδαλένιος, με ξηρούς καρπούς, λίγο κονιακ… οι επιλογές είναι άπειρες, καλύπτοντας όλα τα γούστα.
  • Η ζεστασιά: Ο φούρνος χαρίζει στον χαλβά μια μοναδική ζεστασιά, που τον κάνει ακόμα πιο απολαυστικό, ιδανικά για γλυκό μετά απο ένα ωραίο γευμα.
  • Η νοστιμιά: Η ισορροπία των γευσεων σε συνδυασμό με την τραγανή κρούστα και την βελούδινη υφή, δημιουργούν μια αξεπέραστη γευστική εμπειρία.
  • Η ευκολία: Η παρασκευή του χαλβά στο φούρνο είναι πανεύκολη, ακόμα και για αρχάριους μάγειρες.
  • Η παράδοση: Ο χαλβάς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, προσφέροντας μια γλυκιά νότα σε γιορτές και πανηγύρια.

Συμβουλές:

  • Για ακόμα πιο τραγανή κρούστα, ψήστε τον χαλβά σε δυνατή φωτιά για τα τελευταία 5 λεπτά.
  • Σερβίρετε τον χαλβά ζεστό ή κρύο, με μια σέσουλα παγωτό ή μια κούπα ζεστό κακάο.
  • Πειραματιστείτε με διαφορετικά υλικά, όπως ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά ή λικέρ, για να δημιουργήσετε τον δικό σας μοναδικό χαλβά.

Είτε τον αγαπάτε σοκολατένιο, είτε σιμιγδαλένιο, είτε με ξηρούς καρπούς, ο χαλβάς στο φούρνο είναι ένα γλυκό που θα σας γλυκάνει και θα σας ζεστάνει την ψυχή. Δοκιμάστε τον και δεν θα χάσετε!

Υλικά:

3 φλυντζανια σιμιγδάλι χοντρό
1 κουταλάκι κανέλα
1 βανίλια
2 κουταλακια μπεικιν παουτερ
1 φλυντζανι αμυγδαλα χοντροαλεσμένα η καρυδιά
4 αυγά
1 φλυντζανι ζάχαρη
1 φλυντζανι ηλιανθελαιο
Λίγο κονιάκ
1 φλυντζανι γάλα

Για το σιρόπι:
1 1/2 φλυντζανι ζάχαρη
2 1/2 φλυντζανια νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Το βράζουμε για 8′ και το αφήνουμε να κρυώσει

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι ,κανέλα αμυγδαλα, βανίλια , μπεικιν παουτερ.
Στο μίξερ κτυπαμε τά αυγά πολύ καλά προσθέτουμε την ζάχαρη και το λάδι μας, λίγο κονιάκ και τέλος το μισό μείγμα σιμιγδάλι το γάλα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο σιμιγδάλι.
Το βάζουμε σε ένα pyrex χωρίς να το λαδωσουμε και το ψήνουμε στους 170′ για 45′ . Μόλις το βγάλουμε ζεστό το κόβουμε με το μαχαίρι και του περιχυνουμε το κρύο σιρόπι μας στις ακριες πρώτα και μετά στο μέση .
Το πασπαλίζουμαι με αμυγδαλοψιχα .

Από τις Χρυσές Συνταγές στο ΡΙΚ 1 της Chryso Lefou και εκτέλεση της Andriana Antoniou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με πορτοκάλι

Συστατικά

2 φλιτζάνια / 400 γραμμάρια ζάχαρης
1 φλιτζάνι / 240 ml ελληνικό μέλι
3 φλιτζάνια / 840 ml νερού
1 ραβδί κανέλας
1 λωρίδα φλούδας πορτοκαλιού
6-8 κλωστές κρόκου σαφραν

Χαλβά
1 φλιτζάνι / 240 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια / 350 γραμμάρια χονδρό αλεύρι σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι ψημμένα φιστίκια αιγίνης
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, επιπλεον για το γαρνίρισμα
1/2 φλιτζάνι / 100 γραμμάρια σκουρόχρωμης ελληνικής σταφίδα
Ελαφρά λάδι ένα καλούπι δακτυλίου 8-σε / 20-cm.

Οδηγίες

Για να φτιάξετε το σιρόπι: Αναμείξτε τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό σε μια κατσαρόλλα και αφήστε το να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μέλι. Προσθέστε το ραβδί κανέλλας και την φλούδα πορτοκαλιού και σιγοβράστε μαζί για περίπου 8 λεπτά, για να φτιάξετε ένα χαλαρό σιρόπι. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, αφαιρέστε το πορτοκαλί και το ξύλο κανέλας. Ανακατέψτε το σαφράν.

Για να φτιάξετε το χαλβά:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, έως ότου το σιμιγδάλι αρχίσει να καφέτιζει ελαφρά. Αυτό θα διαρκέσει περισσότερο από ό, τι νομίζετε! – Περίπου 12 με 15 λεπτά. Σε εκείνο το σημείο, σε χαμηλή φωτιά, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα και με το πρόσωπό σας μακριά από το άνοιγμα της κατσαρόλας, προσθέστε πολύ αργά το σιρόπι στο μείγμα σιμιγδαλιού, ανακατεύοντας δυνατά με την κουτάλα. Προσθέστε τα καρύδια, την κανέλα, τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα χαλβά σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά για άλλα 15 λεπτά περίπου, μέχρι να κολλάει και να βγαζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από τις πλευρές. Βγάλτε το από την φωτιά και με το κουτάλι βάλτε σε μία φόρμα για κεικ ή οπου αλλού θελετε να πάρει την φόρμα του. Καλύψτε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε το χαλβά σε θερμοκρασία δωματίου. Τότε μπορείτε να το ψήσετε ή να το σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Το λατρεύω με γιαουρτι ή παγωτό βανίλιας και με ένα γλυκό του κουταλιού.

Προηγούμενο άρθροKουλούρια με σουσάμι και τυρί…δεν έχετε φάει αφράτα και τυρένια κουλούρια
Επόμενο άρθροΚέικ σοκολάτας που λιώνει στο στόμα