Απολαύστε ένα κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, τις αγκινάρες λαδερές! Ένα ελαφρύ, χορταστικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά φαγητό, ιδανικό για ένα υγιεινό μεσημεριανό γεύμα με άρωμα λεμονιού και φρέσκων μυρωδικών.
Υλικά:
Τρυφερές φρέσκες αγκινάρες
2 κ.σ. αλεύρι
Λεμόνια (για τρίψιμο, χυμό και ξύσμα)
Ελαιόλαδο
Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Καρότα κομμένα σε φέτες
Πατάτες κομμένες σε κομμάτια ή μικρές πατατούλες baby
Ψιλοκομμένος άνηθος
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μαραθόριζα (προαιρετικά)
Λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Νερό
Εκτέλεση:
Σε ένα λεκανάκι ανακατεύω καλά μπόλικο κρύο νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το αλεύρι και το χυμό από τα 2 λεμόνια.
Καθαρίζω τις αγκινάρες και τις τρίβω παντού με το κομμένο λεμόνι και τις ρίχνω στο λεκανάκι με το νερό αφού αφαιρέσω τα φύλλα από τις καρδιές με ένα κουταλάκι και ξύνω και βγάζω το χνούδι από το εσωτερικό τους.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνω το ελαιόλαδο προσθέτω τις στραγγισμένες αγκινάρες , τις πατάτες, τα φρέσκα
τα κρεμμυδάκια ,τα καρότα και το ξερό κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω το χυμό του λεμονιού. Προσθέτω το ανάλογο νερό!!
Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω το φαγητό για 45 λεπτά, με μια ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα λαχανικά.
Προσθέτω το ξύσμα του λεμονιού καθώς και τον άνηθο και ανακατεύω απαλά κουνώντας την κατσαρόλα!!!. Μαγειρεύω για άλλα 3 σε χαμηλή φωτιά και αποσύρω από την εστία.
Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή όπως αρέσει στον καθένα.
Είναι σημαντικό να τρίψουμε τις φρέσκες αγκινάρες όταν τις καθαρίζουμε με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Φροντίζουμε να τις καθαρίσουμε σχολαστικά και από τις βάσεις των φύλλων, που βρίσκονται γύρω από την καρδιά, γιατί είναι σκληρές και ινώδεις.
Καλή μας όρεξη!!
H συνταγή είναι απο το Οι δημιουργίες της Τώνιας