Υλικά (για 20 τυρόπιτες):
700 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
10 γρ. ξηρή μαγιά
200 ml γάλα
200 ml νερό
100 ml ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι (ανθός αλατιού σε νιφάδες)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
400 γρ. ανθότυρο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
μέλι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ζύμη:
Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το γάλα, το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1-1,5 ώρα, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλίτσες.
Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε ένα μικρό φύλλο.
Στο κέντρο κάθε φύλλου, τοποθετούμε μια κουταλιά ανθότυρο.
Κλείνουμε το φύλλο σε σχήμα πουγκου και πιέζουμε τις άκρες για να σφραγίσουν.
Βαζουμε σε ταψι στρωμενο με λαδοκολα και τις πιεσουμε με το χρι να πλατυνουν. Αφήνουμε τις τυρόπιτες να ξεκουραστούν για ακόμα 30 λεπτά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (στο 5).
Τηγανίζουμε τις τυρόπιτες για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε τις τυρόπιτες ζεστές, συνοδευόμενες από μέλι, αν το επιθυμούμε.
Μυστικά για επιτυχημένες ανεβατές τυρόπιτες:
Η σωστή αναλογία υλικών: Η ισορροπία μεταξύ λαδιού και γάλακτος είναι καθοριστική για τη γεύση και την υφή της ζύμης.
Η ξεκούραση της ζύμης: Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί επαρκώς, τόσο πριν το πλάσιμο όσο και μετά, για να γίνει αφράτη και ελαστική.
Το σωστό τηγάνισμα: Η θερμοκρασία του λαδιού και ο χρόνος τηγανίσματος είναι σημαντικοί για να μην καούν οι τυρόπιτες και να ψηθούν σωστά.
Η επιλογή της γέμισης: Το ανθότυρο είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη γέμιση, καθώς προσφέρει μια ήπια και γλυκιά γεύση που ταιριάζει με το μέλι.