Συστατικά:
Ζύμη:
300 ml γάλα
6-7 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ξερή μαγιά
0,5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας λάδι
500 γρ αλεύρι
Γέμιση:
200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
100 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ βούτυρο
Προαιρετικά: ξηροί καρποί, σταγόνες σοκολάτας
Παρασκευή:
Ζύμη:
Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και 50 γραμμάρια αλεύρι στο γάλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί μέχρι να φουσκώσει ο αφρός.
Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι και το λάδι.
Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στο μείγμα με τη μαγιά.
Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Γέμιση:
Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.
Προαιρετικά, προσθέτουμε ξηρούς καρπούς ή σταγόνες σοκολάτας στη γέμιση.
Σχηματισμός και ψήσιμο:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και τα ανοίγουμε σε μικρούς δίσκους.
Τοποθετούμε μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου.
Κλείνουμε τη ζύμη σχηματίζοντας μικρά πιτάκια.
Τοποθετούμε τις πίτες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους.
Αλείφουμε τις πίτες με ένα χτυπημένο αυγό ανακατεμένο με λίγο γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρισμα:
Αφήνουμε τις πίτες να κρυώσουν ελαφρώς πριν τις σερβίρουμε.
Μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη ή κακάο.
Καλή απόλαυση!!!
Συνταγή: Надія Бутин φωτό: Tania Khomenko