Το Αφράτο Τυρόψωμο με Τσένταρ είναι η τέλεια επιλογή για ένα γρήγορο σνακ, ένα πρωινό ή ακόμα και για να συνοδεύσει το κυρίως σας γεύμα. Η ζύμη του είναι απίστευτα ελαφριά και μαλακή, ενώ η γεμάτη γεύση του τυριού το κάνει ακαταμάχητο. Εγώ το σερβίρω πάντα ζεστό, για να λιώνει το τσένταρ.
Υλικά
Για τη ζύμη
2 ποτήρια ζεστό γάλα – 400 ml
1 συσκευασία στιγμιαία μαγιά – 10 γραμμάρια
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη – 15 γραμμάρια
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι -8 γραμμάρια
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο – 20 ml
4 φλιτζάνια αλεύρι – 480 γραμμάρια
Για την γέμιση – 200 γραμμάρια τυριού τσένταρ
Επικάλυψη
1 κρόκος αυγού
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Σουσάμι άσπρο και μαύρο
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σ ένα μεγάλο μπολ το γάλα τη ζάχαρη τη μαγιά και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι ανακατεύουμε αρχικά μ ενα κουτάλι και μετά ζυμώνουμε με το χέρι.
Ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να μη κολλάει στα χέρια μας.Πρέπει η ζύμη να ναι μαλακή. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας και αδειάζουμε τη ζύμη απ το μπολ. Ζυμώνουμε 5 λεπτά και μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τα χέρια το πατάμε με τα δάχτυλα ν ανοίξει στο μέγεθος περίπου ενός πιάτου.
Βάζουμε 50 γρ.τσένταρ στο κέντρο και κλείνουμε σε πουγκί. Κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα 3 κομμάτια.
Τα πατάμε πάλι με τα χέρια μας να πλατύνουν και τα βάζουμε στο ταψί που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε 20 λεπτά.Τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και το λάδι και τα πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 200 ° C.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το τυρόψωμο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Ζύμη: Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ μαλακή, σχεδόν να κολλάει, αλλά μόλις προσθέσετε το λάδι στο τέλος, θα γίνει ελαστική. Μη φοβηθείτε να ζυμώσετε αρκετά!
- Τυρί: Το τσένταρ είναι ιδανικό για αυτό το ψωμί, καθώς λιώνει υπέροχα. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και άλλα τυριά που λιώνουν, όπως γραβιέρα ή gouda.
- Φούσκωμα: Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σωστά και τις δύο φορές. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το ψωμί αφράτο.
- Χρώμα: Το μείγμα κρόκου αυγού με το ελαιόλαδο δίνει στο τυρόψωμο ένα υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα και μια γυαλιστερή υφή.
Καλή επιτυχία
Find more delicious recipes here












