Την συνταγή αυτή την βρήκαμε γραμμένη στην καθαρεύουσα. Για ευνόητους λόγους σας τη μεταφέραμε στη δημοτική.
Υλικά:
2 φλιτζάνια βούτυρο
1,5 φλιτζάνι γάλα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
5 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
5 αυγά
3 κουτάλακια κρεμοτάρταρο ή κρεμόριο (όξινο τρυγικό κάλιο)
1,5 κουταλάκι σόδα.
αλεύρι όσο σηκώσει
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο στη φωτιά χωρίς να κάψει και το ρίχνουμε σε μία λεκάνη δουλεύοντας το επίτηδες με ξύλο έως ότου ασπρίσει και πάρει την υφή κρέμας. Στη συνέχεια προσθέτουμε μία μία κουταλιά τη ζάχαρη άχνη και λίγο λίγο το γάλα στο οποίο έχουμε λιώσει τη ζάχαρη. Στο τέλος προσθέτουμε τα αυγά πολύ καλά χτυπημένα και βέβαια τα υπόλοιπα υλικά. Αλοίφουμε μία φόρμα με βούτυρο πασπαλίζουμε με τριμμένη γαλέτα( ψιλή αν γίνεται) και στη συνέχεια ψήνουμε στο φούρνο.Αν επιθυμούμε πασπαλίζουμε την πίτα μας με ασπρισμένα αμύγδαλα.
(κειμ.Μ.Λημναιου)
ΠΗΓΗ: Η Λεσβος μας