Υλικά:

Για την κρέμα:
3 λίτρα γάλα
400 γραμμάρια ρυζάλευρο
1 ποτήρι ζάχαρη
2 αυγά
5 βανίλιες
1 Μικρή κρέμα γάλακτος (προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση)

Για τα φύλλα:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
250 γραμμάρια βούτυρο (λιωμένο)

Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 φλούδα λεμονιού
Χυμός από μισό λεμόνι

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε για 5 λεπτά από την ώρα που θα πάρουν βράση. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

Ετοιμάζετε την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα να ζεσταθεί.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το ρυζάλευρο με τη ζάχαρη και λίγο από το κρύο γάλα μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.
Χτυπάτε τα αυγά και τα προσθέτετε στο μείγμα με το ρυζάλευρο.
Μόλις το γάλα ζεσταθεί αρκετά, ρίχνετε μέσα το μείγμα με το ρυζάλευρο ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τις βανίλιες και την κρέμα γάλακτος (αν χρησιμοποιείτε). Ανακατεύετε καλά.

Συναρμολόγηση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνετε ένα ταψί.
Στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας στο ταψί, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά.
Απλώνετε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα.
Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας και αυτά ένα-ένα.

Γαλακτομπούρεκο Καλύμνου
Γαλακτομπούρεκο Καλύμνου

Χαράζετε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια.

Ψήνετε για περίπου 50-60 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Μόλις βγάλετε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο, το περιχύνετε με το κρύο σιρόπι σιγά-σιγά. Αφήνετε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει καλά και να απορροφήσει το σιρόπι πριν το σερβίρετε.

Γαλακτομπούρεκο Καλύμνου
Γαλακτομπούρεκο Καλύμνου

Η Συνταγή είναι της κας Σοφια Καλυμνος

Προηγούμενο άρθροΖουμερή Ζαμπονοτυρόπιτα
Επόμενο άρθροθαδδαιόπιτα