Υλικά:
1 κλ δαμάσκηνα
1 κλ ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
4 φύλλα αρμπαρόριζας
1/2 κγ ξυνό
Προετοιμασία:
Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα. Με μια κατσαβίδα, αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια.
Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε ένα μπολ με ασβεστόνερο για 1 ώρα. Αυτό θα τα βοηθήσει να διατηρήσουν το σχήμα τους κατά το βράσιμο.
Ξεπλένουμε τα δαμάσκηνα πολύ καλά με τρεχούμενο νερό.
Βυθίζουμε τα δαμάσκηνα σε καυτό νερό για 1 λεπτό και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε αμέσως σε κρύο νερό.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη και το νερό. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι τα δαμάσκηνα να μαλακώσουν ελαφρώς. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και το ξυνό στο μείγμα. Βράζουμε ξανά μέχρι το σιρόπι να δέσει. Ο χρόνος βρασμού θα εξαρτηθεί από το πόσο πηχτό θέλουμε το σιρόπι.
Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα. Αποθηκεύουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Η Συνταγή/φωτό είναι της κας Marika Thano