ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Κάνει περίπου 45 “Δάκτυλα”:
Για τη ζύμη:
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
¼ κγ αλάτι
Ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
3 αυγά
¼ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού (νερό ή χυμός λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατα)
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 ραβδί κανέλας
1 κουταλιά χυμού πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για τη γέμιση:
¾ φλιτζάνι ψημένα αμύγδαλα (υποκατάστατα καρύδια ή φιστίκια)
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
Προετοιμάστε τη ζύμη:
Αναμίξετε το αλεύρι, το μπεικιν παουμντερ, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ και χτυπήστε τα μαζί.
Συνδυάστε τα αυγά, το ελαιόλαδο, το χυμό, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας στο μπολ ενός μίξερ που έχει το εξάρτημα αγκίστρου και χτυπήστε καλά μαζί.
Προσθέστε το μείγμα αλευριού στο μπολ και ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο μπολ και καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα. Αφήνουμε στην άκρη σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες έτσι ώστε η ζύμη να φουσκώσει.
Προετοιμάστε το σιρόπι:
Συνδυάστε τη ζάχαρη, το νερό, το ραβδί κανέλας και το χυμό πορτοκαλιού σε μια μικρή κατσαρόλα.
Βράζουμε και ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε το εκχύλισμα βανίλιας.
Αφήστε κατά μέρος για να κρυώσει εντελώς.
Προετοιμάστε την γέμιση: Συνδυάστε όλα τα υλικά γέμισης μαζί σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε μαζί.
Κόψτε τη ζύμη σε 6 ίσες μερίδες. Χρησιμοποίησα έναν πλάστη ζυμαρικών για να το ανοίξω. Απλά βεβαιωθείτε ότι ο πλάστης ζυμαρικών είναι καλά αλευρωμένος για να εμποδίσετε τη ζύμη να κολλήσει. Ανοίξτε κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη ζυμαρικών να είναι στενόμακρο (όσο μακρύ θέλετε είναι) και πολύ λεπτό. Ξεκινήστε να ανοίγετε την ζύμη μέχρι να γίνει σχεδόν να βλέπεις από μέσα.
Βάλτες τις λωρίδες στην άκρη και καλύψτε με μια καθαρή πετσέτα.
Τοποθετήστε ½ κουταλάκι του γλυκού της γέμισης στην άκρη της λωρίδας της ζύμης.
Διπλώστε το για να καλύψετε τη γέμιση.
Αλείψτε ελαφρά με νερό εκεί που διπλώνει και διπλώστε το για μια ακόμη φορά για να το σφραγίσετε.
Σημείωση: Βουρτσίστε τη ζύμη με πολύ μικρή ποσότητα νερού. Αρκεί να το σφραγίσει. Πάρα πολύ νερό θα δημιουργήσει μια πολύ κολλώδη ζύμη.
Κόψτε τη ζύμη με ένα μαχαίρι και αφήστε το στην άκρη. Αφήστε τα σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
Συνεχίστε να γεμίζετε τα γλυκά και τα διαμορφώνετε σε σχήμα δακτύλου.
Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, πιέστε τα άκρα κάθε ζύμης για να τα σφραγίσετε.
Τοποθετήστε τα γλυκάκια σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψάκι.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε καυτό σε μια κατσαρόλα ή σε ένα ρηχό τηγάνι
Τηγανίστε τα αρτοσκευάσματα μέχρι να είναι χρυσά και στις δύο πλευρές.
Μεταφέρετε τα σε ένα δίσκο γεμάτο χαρτοπετσέτες για να αποστραγγίσετε το πλεόνασμα λαδιού και στη συνέχεια βυθίστε το στο κρύο σιρόπι. Γυρίστε τους μερικές φορές στο σιρόπι για να καλύψετε όλες τις πλευρές.
Μεταφέρετε τα αρτοσκευάσματα σε μια πιατέλα Γαρνίρετε με μερικά αλεσμένους ξηρούς καρπούς και κανέλα (προαιρετικά) και σερβίρετε αμέσως. Καλή Ορεξη!