Εκμέκ κανταϊφι με μαστίχα Χίου

Υλικά:

Για την βάση
½ πακέτο φύλλο κανταΐφι
150γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένα
1 φλ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα και χοντροσπασμένα
1 φλ. νερό
2 φλ. ζάχαρη
2 σφηνάκια λικέρ μαστίχας

Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα φρέσκο
3 κ.σ. κορν φλάουρ
4 κρόκοι αυγών
1 ½ φλ. ζάχαρη
2 σφηνάκια λικέρ μαστίχας
Λίγο ξύσμα λεμονιού (ακέρωτο)
Για την σαντιγί
600ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
1 φλ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για την βάση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC.
Ανοίγουμε με τα χέρια μας το κανταΐφι (το «ξαίνουμε») για να αφρατέψει και το απλώνουμε σε ένα μέτριο ταψί (εγώ χρησιμοποίησα στρογγυλό πυρέξ διαμέτρου 25εκατ.).
Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε με τα μισά φιστίκια και το ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά το νερό με την ζάχαρη, για 3-4 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε.
Αφού έχει κρυώσει το κανταΐφι, το σιροπιάζουμε όσο το σιρόπι είναι καυτό.

Για την κρέμα:
Κρατάμε ½ φλ. γάλα στην άκρη και ανακατεύουμε σε αυτό το κορν φλάουρ και τους κρόκους.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο γάλα με την ζάχαρη. Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει η κρέμα. Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και το ξύσμα λεμονιού, ομογενοποιούμε ανακατεύοντας και απλώνουμε την κρέμα ζεστή πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και κατόπιν το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Σαντιγί:
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να έχουμε μια σφικτή σαντιγί. Με την βοήθεια ενός κουταλιού, απλώνουμε την σαντιγί στο εκμέκ, πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε

(από το Βήμαgourmet Απριλίου 2012, σελ. 88)

Προηγούμενο άρθροΜοσχαράκι Κοκκινιστό με πατάτες
Επόμενο άρθροΚέικ με buttermilk (ξινόγαλα) και γέμιση κανέλας…είναι ΤΕΛΕΙΟ