Συστατικά
Συστατικά κέικ:
1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι αμυγδάλου
4 αυγά χωρισμένα ασπράδια κρόκοι, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
1/4 φλιτζάνι αμύγδαλα σε φέτες
Ζάχαρη Αχνη και φέτες λεμονιού για γαρνίρισμα προαιρετικά
Οδηγίες
Προετοιμασία:
Λιπάνετε με βούτυρο ένα ταψί 20 εκ. Στρώστε το κάτω μέρος με μία λαδόκολα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180˚C.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, συνδυάστε 4 κρόκους αυγών και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Χτυπάτε με έναν ηλεκτρικό μίξερ σε υψηλή ταχύτητα 3 λεπτά ή μέχρι να γίνει παχύ, κρεμώδες. Προσθέστε 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου και 1 κουτ. Σούπας λεμόνι και χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να ανακατέψετε μαζί μέχρι να ενσωματωθούν. Πλύνετε και στεγνώστε τα εξαρτήματα από το μίξερ.
Σε ένα δεύτερο μεγάλο δοχείο ανάμιξης, προσθέστε 4 ασπράδια αυγών και χτυπήστε μαζί μέχρι να σχηματιστεί μαρέγκα (περίπου 2 λεπτά). Ρίξτε τα ασπράδια αυγών με 1 κουτάλι σούπας στο μείγμα αμυγδάλου, ανακατεύοντας με κάθε προσθήκη μαρέγκας μόλις ενσωματωθεί και αποξέοντας από το κάτω μέρος του μπολ για να εξασφαλιστεί ότι το μείγμα είναι ομοιόμορφο.
Μόλις ενσωματωθούν όλα τα ασπράδια αυγών και το μείγμα είναι ομοιογενές (μην το αναμειγνύετε υπερβολικά), μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί και πασπαλίστε την κορυφή με 1/4 φλιτζάνι αμύγδαλα σε φέτες. Ψήστε σε 180˚C για 30 λεπτά ή έως ότου το δείτε ότι έχει ψηθεί καλά.
Αφήστε το κέικ να ξεκουραστεί για 15 λεπτά, στη συνέχεια με μια λεπτή σπάτουλα γύρω από τις πλευρές και να το βγάλετε επάνω σε μία σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και να γαρνιριστεί με ζάχαρη σε σκόνη και φέτες λεμονιού εάν είναι επιθυμητό.