Κέικ Λαδιού με γλυκό του κουταλιού σταφίδα
Συστατικά
Γλυκό Κουταλιού
3 κουταλιές του κρασιού (γλυκό κρασί)
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας Grand Marnier
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ φασόλια βανίλιας, χωρισμένα κατά μήκος
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χρυσή σταφίδα
Κεικ και συναρμολόγηση
φυτικό λαδι για το ταψί
1¼ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μεγάλα αυγά
1¼ φλιτζάνια ζάχαρη
¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι πλήρες γάλα
¼ φλιτζάνι κρασί (ένα ξυρό κρασι λευκό)
Ζάχαρη άχνη και σαντιγί (για σερβίρισμα)
Οδηγίες
Γλυκό του κουταλιού σταφίδα
Συνδυάστε το κρασί, ξύσμα λεμονιού και χυμό, Grand Marnier, αλάτι και ⅓ φλιτζάνι νερό σε ένα μεσαίο μπολ.
Ξύστε μέσα τους σπόρους από τα φασόλια βανίλιας, ρίξτε και το περίβλημα του φασολιού και ανακατέψτε τα και αφήστε στην άκρη.
Βράστε τη ζάχαρη και το ¼ φλιτζάνι νερού σε μια μικρή κατσαρόλα πάνω από μέτρια-υψηλή θερμοκρασία,
ανακατεύοντας για να διαλύσει τη ζάχαρη. Βράζουμε, στροβιλιζοντας την κατσαρόλα περιστασιακά και ανακατεύουμε μέχρις ότου η καραμέλα μετατραπεί σε χρώμα βαθύ πορτοκαλί, 10-12 λεπτά.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε προσεκτικά το μίγμα κρασιού (η καραμέλα είναι εξαιρετικά καυτή και θα κάνει έντονες φυσαλίδες), βγάζοντας και πετώντας το περίβλημα του φασολιού της βανίλιας. Η καραμέλα θα πήζει μετά την προσθήκη υγρού, βάλτε το πάλι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, περίπου 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τις σταφίδες και αφήνουμε να σταθεί μέχρι οι σταφίδες να μουλιάσουν, περίπου 20 λεπτά.
Για το Κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °. Επαλείψτε ένα ταψί για κέικ διαμέτρου 20 εκ με φυτικό λαδι και
στρώστε με ένα χαρτί ψησίματος.
Ανακατέψτε το αλεύρι, το μπεικιν, τη σόδα ψησίματος και το αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ.
Ανακατέψτε τα αυγά και την ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ, για να τα συνδυάσετε. Ρίξτε και ανακατέψτε το λάδι, γάλα και κρασί. Ρίξτε και ανακατέψτε τα ξηρά συστατικά στα υγρά έως ότου η πάστα είναι λεία.
Ρίξτε το μειγμα στο ταψί και ισιώστε από πάνω.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και εισάγεται μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και θα πρέπει να βγαίνει καθαρή, 40-45 λεπτά. Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το βγάλετε.
Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρης και σερβίρετε με μια κουταλιά γλυκού κουταλιού παγωτό ή σαντιγί.
ΠΗΓΗ: www.pappaspost.com