Κέικ με κρέμα βανίλια και καρύδια
Υλικά
Βάση με καρύδι:
5 αυγά
2 κουταλιές λάδι
150 γρ ζάχαρη
150 γρ αλεύρι
150 γρ καρύδια αλεσμένα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
άρωμα βανίλιας
2 σταγόνες εκχυλισμα αμυγδάλου
Κρέμα βανίλιας με μασκαρπόνε:
3 κρόκους
100 γρ ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας άμυλο
450 ml γάλακτος
100 γρ βούτυρο
250 γρ μασκαρπόνε
βανίλια και λεμόνι
Προετοιμασία του Κέικ:
Κρέμα βανίλιας με μασκαρπόνε:
Οι κρόκοι χτυπιουνται με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το κορν φλαουρ και ανακατεύουμε, ρίχνοντας το γάλα. Ανακατέψτε ελαφρά, για να μην σχηματιστούν σβώλοι. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, καθώς πιστεύετε ότι είναι πιο εύκολο και πιο άνετο για εσάς.
Χωρίς να πάρει κοχλασει, βράστε τη σύνθεση σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην βραστή κρέμα. Αφήνουμε στην άκρη, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και προσθέτουμε εκχυλισμα βανίλιας και λίγο χυμό λεμονιού.
Ο χυμός λεμονιού είναι προαιρετικός, αλλά θα τονίσει τη γεύση βανίλιας και η κρέμα θα έχει καλύτερη γεύση. Τοποθετήστε μια μεμβράνη πάνω από την κρύα κρέμα, απευθείας στην επιφάνεια της κρέμας και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά και να σκληρύνει.
Η κρύα κρέμα χτυπιέται λίγο και προστίθεται το μασκαρπόνε και ανακατεύεται μέχρι να ενσωματωθεί.
Αφράτη βάση με καρύδι:
Χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά μέχρι να πάρετε έναν γυαλιστερό αφρό που στεκετε καλά στις λεπίδες του μίξερ. Ανακατεύουμε τους κρόκους με το λάδι και τα αποστάγματα (βανιλιας-αμυγδάλου) και περιχύνουμε τη μαρέγκα.
Προσωπικά, μου αρέσει να βάζω πολύ λίγο εκχυλισμα αμυγδάλου 1-2 σταγόνες. Εάν δεν έχετε ή δεν σας αρέσει μπορείτε να μην βάλετε.
Ανακατεύουμε ελαφρά, στη χαμηλότερη ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να γίνει λείο. Προσθέστε αλεσμένα καρύδια και αλεύρι ανακατεμένα με το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Ρίξτε τη σύνθεση στο ταψί (20/25 εκ.) Στρωμένο με χαρτί ψησίματος και βάλτε το φούρνο σε μέτρια φωτιά (160 βαθμούς, ηλεκτρικός φούρνος με εξαερισμό) για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να σφίξει.
Τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει, μαζί με το χαρτί ψησίματος.
Συναρμολόγηση του κέικ:
Συναρμολογούμε το κέικ στο ταψί στο οποίο ψήσαμε την βάση, στρωμένο με μια μεγάση μεμβράνη. Οταν κρυωσει η βάση κόβεται στα 3, η κρέμα χωρίζεται σε 2 και κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ των βάσεων.
Τυλίξτε καλά με την μεμβράνη και αφήστε το να κρυώσει για μερικές ώρες, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα.
Βάλτε το κέικ σε ένα πιάτο, καλύψτε με μια στρώση σαντιγί και πασπαλίστε με ψύχα καρυδιού.
Αντί για σαντιγί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μέρος της κρέμας (αφήστε στην άκρη 2-3 κουταλιές της σούπας)
Καλή όρεξη! 😉
ΠΗΓΗ: https://dulciurifeldefel.ro/