Κέικ σοκολάτα με κρέμα και κροκάν

Advertisement

Υλικά

Κέικ:

400 γρ γιαούρτι
1/2 κούπα λάδι
1 κούπα ζάχαρη
2 κσ αλεύρι
7 γρ μαγειρική σόδα (1 ίση κουταλιά της σούπας)
3 ίσες κουταλιές της σούπας κακάο
1/2 συσκευασία κανέλα (έβαλα 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, αλλά πρόσθεσα ένα πακέτο ζάχαρη βανίλια)

Σιρόπι:
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Απλά να βράσει, μην περιμένετε να πήξει.

Κρέμα βουτύρου:
125 γρ βούτυρο μαλακό.
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
1 κρόκο αυγού
1 βανίλια

Κροκάν / Ψήσιμο στη σχάρα /:
1 κουτ ζάχαρη
1/2 κουτ καρύδια

Advertisement

Φτιάχνοντας το κέικ:

για το κέικ

Ανακατεύουμε το γιαούρτι, το λάδι και τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με κακάο, σόδα και κανέλα.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό μέτριο ταψί και ρίχνουμε το μείγμα. (Έψησα σε χαρτί ψησίματος σε στρογγυλό σχήμα με αποσπώμενο τοίχωμα).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Το αν είναι έτοιμο δοκιμάζεται με οδοντογλυφίδα ή ξύλινο σουβλάκι. Δεν πρέπει να περισσέψει κέικ πάνω τους. Προσέχουμε να μην καεί γιατί ψήνεται γρήγορα. (Στο δικό μου φούρνο, το ψήσιμο πήρε περίπου 30 λεπτά, αλλά το σχήμα έχει διάμετρο 22 εκ. και το κέικ μου είναι πιο χοντρό. Αν ψήσεις σε μεγαλύτερο και επίπεδο ταψί, το ψήσιμο θα πάρει λιγότερο χρόνο. Το άλλο που πρέπει να σημειώσω είναι ότι στους 200 βαθμούς η κορυφή του κέικ ραγίζει.Αυτό δεν είναι πρόβλημα γιατί έτσι κι αλλιώς έχει γλασάρει και οι ρωγμές δεν φαίνονται.Ίσως το ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία για περισσότερη ώρα να αποτρέψει το σκάσιμο της κρούστας).

για το σιρόπι

Το κέικ περιχύνεται όταν κρυώσει με το σιρόπι. (Αυτό, μάλιστα, είναι αρκετά σημαντικό. Αν ρίξετε ζεστό σιρόπι πάνω από το κέικ ή δεν περιμένετε να κρυώσει και το κέικ και το σιρόπι, θα «πετρώσει» το κέικ. Ναι, όλα όσα έχουμε ακούσει κατά κανόνα
για σιρόπι – το ένα είναι ζεστό και το άλλο κρύο, σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει.)

Κρέμα βουτύρου:

Όλα τα υλικά τα χτυπάμε με το μίξερ και απλώνουμε στο κέικ. Χτυπάμε πρώτα τη ζάχαρη και το βούτυρο. Μόλις προσθέσουμε την κρέμα
προσθέτουμε τον κρόκο και τη βανίλια.

Κροκάν / Ψήσιμο στη σχάρα /:

Καραμελώστε τη ζάχαρη σε ένα στεγνό μπολ μέχρι να γίνει ελαφριά καραμέλα, προσθέστε τους ξηρούς καρπούς και ανακατέψτε τα όλα καλά.
Αδειάζουμε σε αλουμινόχαρτο και περιμένουμε να σφίξει. Αφού κρυώσει, κόβονται μικρά κομμάτια και αλέθονται. “(Δεν είχα καρύδια, άρα άλεσα φουντούκια.
Τα οποία μάλιστα πρόσθεσαν επιπλέον βάθος στο τελικό αποτέλεσμα και τη γεύση).
Μη διστάσετε, κάντε το και απολαύστε τη γεύση. Αν το φας με καλή παρέα το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται!

Η Συνταγή είναι από το https://www.cookwithasmile.com/

Advertisement

Δείτε Επίσης

Advertisement