Κοκάκια

Υλικά

Για την κρέμα
• 500 ml γάλα
• 2 αβγά
• 60 γρ κορν φλάουρ (ή αλεύρι)
• 130 γρ ζάχαρη (1/2 κούπα)
• 20 γρ βούτυρο
• ξύσμα 1 λεμονιού
για το παντεσπανι
• 4 αβγά μέτρια
• 120 γρ άχνη (1 κούπα όχι γεμάτη)
• 200 γρ αλεύρι
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• 2 βανιλίνες ή μια κουταλιά φυσ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Για την κρέμα.

Βάζουμε σχεδόν όλο το γάλα σε μια κατσαρολάκι να ζεσταθεί αλλά κρατάμε λίγο από αυτό.
Βάζουμε τη μισή ζάχαρη στο γάλα χωρίς να ανακατέψουμε (αυτό βοηθάει να μην καεί το γάλα).
Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε με σύρμα. Προσθέτουμε το λίγο γάλα που κρατήσαμε και διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ.
Ανακατεύουμε καλά να μην υπάρχουν σβόλοι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε με μια κουτάλα λίγο λίγο από το γάλα που καίει στο μείγμα ώστε να πάρει τη θερμοκρασία από αυτό ανακατεύοντας συνεχώς.
Όλο αυτό το μείγμα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς γιατί “πιάνει” εύκολα από κάτω.
Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες είναι έτοιμο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε ξύσμα από ένα λεμόνι. Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη την επιφάνεια για να μην πιάσει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το παντεσπανι.

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.
Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά τη μισή από την άχνη που έχουμε. Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαρέγκα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τους κρόκους (χωρίς να τον πλένουμε) και τους χτυπάμε με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Βάζουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι και το ανακατεύουμε . Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του οπότε θα προσθέσουμε 1 κουταλάκι μπέικιν.
Θα βάλουμε στο μείγμα των κρόκων 2 κουταλιές από το αλεύρι μας και με απαλές κινήσεις το ενσωμάτουμε.
Προσθέτουμε μετά 2 κουταλιές από τη μαρέγκα και την ενσωματώνουμε πάλι με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα με το χέρι.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικης.
Σε ένα αντικολλητικό χαρτί σχεδιάζουμε κύκλους με τη βοήθεια ενός μικρού ποτηριού ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμούμε.
Αφήνουμε μεταξύ τους απόσταση γιατί θα απλώσουν κατά το ψήσιμο. Βάζουμε με το κορνέ τη ζύμη πάνω στον κύκλο μια ποσότητα γρήγορα προσέχοντας να μη βγούμε
από τον κύκλο.
Ψήνουμε στους 200 °C για 10 ‘ στον αέρα ή στις αντιστάσεις για 12’ μέχρι να ροδίσουν πάνω-κάτω
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα ξεκολλήσουμε από το αντικολλητικό χαρτί. Κανουμε ζευγαράκια με το ίδιο μέγεθος.

Συναρμολόγηση

Βγάζουμε τη μεμβράνη της κρέμας και την ανακατεύουμε με ένα σύρμα να γίνει πάλι λεία και τη βάζουμε σε κορνέ μιας χρήσης. Βάζουμε κρέμα στη βάση του κοκ.

Για την επικάλυψη

Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε την κουβερτούρα με το γάλα και το βούτυρο ή ηλιέλαιο. Μόλις αρχίσει να λιώνει αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι
να γίνει λεία και παχύρευστη η σοκολάτα.
Βουτάμε το ένα από τα δύο κοκ του ζευγαριού στη λιωμένη σοκολάτα από την έξω πλευρά να καλυφθεί και το βάζουμε πάνω από την κρέμα που έχει η βάση.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
Πασπαλίζουμε με τριμένους ξηρους καρπούς, καρύδα ή οτι σ αρέσει Καταναλώνουμε αφού παγώσει η σοκολάτα. Διατηρούνται στο ψυγείο.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΑρακας με κεφτεδάκια και λαχανικά
Επόμενο άρθροXορτόπιτα με σπιτικά χειροποίητα φύλλα