Κολοκυθοτυρόπιτα με σάλτσα μπεσαμελ
Για δείπνο σήμερα ετοίμασα ένα ελαφρύ και νόστιμο πιάτο με κολοκυθάκια και τυρί cottage και μπεσαμελ, το οποίο σε όλους άρεσει πολύ στο σπίτι.
Υλικά
5 μεσαίου μεγέθους κολοκύθια / 1.300 g /
300 γραμμάρια τυρί cottage ή φέτα τριμμένη / Χρησιμοποίησα και 200 γρ κίτρινο τυρί /
3 μεγάλα αυγά
230 ml. γάλα
1 και ½ κουταλιά της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και λίγο λάδι
Αλάτι για γεύση
½ άνηθο ματσάκι
Εκτέλεση
Περίπου 120 γραμμάρια τριμμένου κίτρινου τυριού
Έπλυνα καλά τα κολοκύθια και τα έκοψα σε φέτες πάχους 1 εκ. Αν είναι πιο λεπτό, θα λιώσουν μετά το ψήσιμο.
Τα αλάτισα και τα άφησα σε ένα κατάλληλο μπολ για περίπου 30 λεπτά για να απελευθερώσω οποιοδήποτε υγρό.
Τότε τα ξεπλένω και τα σκουπίζω με χαρτί κουζίνας. Έστρωσα το ταψί του φούρνου με χαρτί ψησίματος, το οποίο λάδωσα ελαφρά. Εάν το παρακάνετε με λάδι, τα κολοκύθια είναι πιο πιθανό να μαγειρευτούν. Έβαλα τα μισά από τα κολοκύθια, γυρίζοντάς τα μια φορά για να λιπάνω την άλλη πλευρά. Τους έβαλα σε έναν προθερμασμένο φούρνο των 200 g
μέχρι που άρχισαν να παίρνουν ένα ωραίο χρώμα, αλλά όχι να ψηθούν. Τα έβγαλα σε ένα πιάτο και έβαλα τα άλλα.
Ζέστανα το βούτυρο και το αλεύρι σε μια κατσαρόλα. Όταν το μείγμα έγινε χρυσό, άρχισα να ρίχνω με μία λεπτή ροή κρύο γάλα, ανακατεύοντας έντονα, μέχρι να πάρουμε μια λεπτή σάλτσα.
Σε ένα μπολ, ανάμιξα το τυρί , τα αυγά, τον ψιλοκομμένο άνηθο, λίγο αλάτι καθώς το τυρί cottage ήταν ανάλατο (η φέτα όχι) και ανακάτεψα καλά. Στο κάτω μέρος ενός δίσκου διαστάσεων 28×22 cm έστρωσα μια σειρά κολοκυθιών.
Άπλωσα το μείγμα από πάνω και κάλυψα με μια δεύτερη σειρά κολοκυθιών. Άδειασα τη σάλτσα, την λειαίνω και την πασπαλίζω με το τριμμένο κίτρινο τυρί. Βάζω το πιάτο για ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο 170 g για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το τυρί. Περίμενα να κρυώσει ελαφρώς και έκοψα το πρώτο κομμάτι.
Καλή όρεξη!