Μελιτζάνες Ογκρατέν

Οι μελιτζάνες ογκρατέν είναι ένα πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Πρόκειται για φέτες μελιτζάνας που ψήνονται στο φούρνο και συνοδεύονται από κρεμώδη σάλτσα ντομάτας, μπεσαμέλ(εγω δεν εβαλα) και τυριά. Η γεύση είναι πλούσια και αρωματική, και αποτελεί ένα εξαιρετικό πιάτο για όλους τους λάτρεις της μελιτζάνας.

Υλικά

1 μελιτζάνα
1 κολοκυθάκι
1 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 κονσέρβα ντοματάκια κον κασέ(400 γρ.)
1 ντομάτα
200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
400 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια
130 γρ.παρμεζάνα
30 γρ.βασιλικός
150 γρ.αλεύρι περίπου
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε την μελιτζάνα σε ροδέλες και τις στρώνουμε σ ένα ταψί αλατίζοντας κάθε στρώση.Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με το κολοκυθάκι.
Αφήνουμε τις αλατισμένες φέτες να ξεκουραστούν και να βγάλουν τα υγρά τους.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά με λίγο λάδι.
Προσθέτουμε και το σκόρδο ψιλοκομμένο.Στη συνέχεια βάζουμε τα ντοματάκια και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Αποσύρουμε απ την φωτιά.Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε λίγο λάδι.

Στεγνώνουμε τις ροδέλες μελιτζάνας κολοκυθιού με απορροφητικό χαρτί τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε και απ τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τις αφαιρούμε απ το τηγάνι και τις βάζουμε πάλι σε απορροφητικό χαρτί.
Ρίχνουμε τον φρέσκο βασιλικό στην σάλτσα και βάζουμε λίγη στον πάτο ενός πυρέξ.Στρώνουμε μια στρώση από μελιτζάνες βάζουμε λίγη σάλτσα παντού και λίγη μοτσαρέλλα.
Στη συνέχεια βάζουμε μια στρώση κολοκύθια λίγη σάλτσα,μοτσαρέλλα και λίγη παρμεζάνα.Από πάνω τελειώνουμε με μελιτζάνες και σάλτσα.

Κόβουμε σε ροδέλες την ντομάτα και την τοποθετούμε στη επιφάνεια.
Βάζουμε την φρέσκια μοτσαρέλλα από πάνω κομμένη σε κομματάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C πάνω κάτω για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια βγάζουμε απ τον φούρνο βάζουμε 130 γρ.τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε στο γκριλ για 12 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Βγάζουμε απ τον φούρνο,αφήνουμε λίγο να σταθεί ,κόβουμε και σερβίρουμε!!!

Καλή σας επιτυχία!!!!

Η Συνταγή είναι από το youtube Cello cooks-Cello kocht

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μελιτζάνες ογκρατέν

Μελιτζανες ογκρατεν

Υλικά

2 μεγάλες μελιτζάνες
3 μεγάλες ντομάτες
ελαιόλαδο
αποξηραμένο βασιλικό
θυμάρι
ρίγανη
δεντρολίβανο
αλάτι πιπέρι
140 γρ. σπανάκι
4 κουταλιές της σούπας ρικότα
1 σκελίδα σκόρδο
200 γρ. μοτσαρέλλα
50 γρ. παρμεζάνα
1 βαζάκι σάλτσα ντομάτας πουμαρο

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατα μήκος. Βάζουμε νερό σ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 1 κουταλιά αλάτι και βάζουμε μέσα τις φέτες. Τις αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
Κόβουμε τις ντομάτες ροδέλες και τις αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε λαδόκολλα σ ένα ταψί το λαδώνουμε και τοποθετούμε στρώσεις στρώσεις τις μελιτζάνες αφού τις έχουμε λαδώσει και πασπαλίσει με τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 200° C .
Ψιλοκόβουμε το σπανάκι το βάζουμε σ ένα μπολ και προσθέτουμε το τυρί,το σκόρδο,τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε τη μοτσαρέλλα κομματάκια.Λαδώνουμε ένα πυρέξ και τοποθετούμε τις μελιτζάνες μίσες μ’εσα στο πυρέξ και μισές έξω ώστε στο τέλος να σκεπάσουμε το φαγητό.

Καλύπτουμε και τον πάτο. Βάζουμε τη μισή γέμιση απ το σπανάκι,καλύπτουμε με ντομάτες βάζουμε τη μοτσαρέλλα

και απο πάνω μελιτζάνες.

Βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση

ρίχνουμε 2-3 κουταλιές απ τη σάλτσα και καλύπτουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες και μελιτζάνες.
Ρίχνουμε λίγη ακόμα σάλτσα και καλύπτουμε με τις μελιτζάνες που εξέχουν απ το πυρέξ.

Απλώνουμε λίγη ακόμα σάλτσα λίγο λαδάκι και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 200° C .
Βγάζουμε απ το φούρνο αφήνουμε να σταθεί λίγο κόβουμε και σερβίρουμε!!!
Η συνταγή είναι πολύ απλή και νόστιμη!!! Σας εγγυώμαι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα!!!!!!

Καλή επιτυχία!!!

Find more delicious recipes here

Προηγούμενο άρθροΦοντανάκια βουτύρου
Επόμενο άρθροΥγρό και αρωματικό: Κέικ μανταρινιού σιροπιαστό