Υλικά:

100 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
120 γρ. σοκολάτα (ή 40 γρ. κακάο)
200 γρ. κρέμα γάλακτος
250 γρ. μπισκότα “Παπαδοπούλου” ή άλλα σκληρά μπισκότα
150 γρ. καρύδια (ή άλλοι ξηροί καρποί/ξερά φρούτα της αρεσκείας σας)
Τριμμένη καρύδα ή άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Λαδόκολλα

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα, λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτετε τη ζάχαρη, τη σοκολάτα (ή το κακάο) και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε συνεχώς και σιγοβράζετε για 3 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε ένα μπολ, σπάτε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια. Προσθέτετε τα καρύδια (ή άλλους ξηρούς καρπούς/ξερά φρούτα).
Ρίχνετε το σοκολατένιο μείγμα στο μπολ με τα μπισκότα και τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Απλώνετε ένα κομμάτι λαδόκολλας. Αδειάζετε το μείγμα πάνω στη λαδόκολλα και το τυλίγετε σφιχτά, δίνοντάς του σχήμα σαλαμιού.
Βάζετε το “σοκολατένιο σαλάμι” στο ψυγείο για τέσσερις με πέντε ώρες ή για όλη τη νύχτα, για να σφίξει.
Πριν το σερβίρετε, πασπαλίζετε προαιρετικά με τριμμένη καρύδα ή άχνη ζάχαρη.