Αυτά τα σπιτικά κουλούρια με σουσάμι είναι η τέλεια επιλογή για το κολατσιό του σχολείου! Φτιαγμένα με απλά υλικά, είναι αφράτα, γευστικά
Υλικά:
350 γρ. νερό (χλιαρό)
50 γρ. σπορέλαιο
60 γρ. ζάχαρη
15 γρ. αλάτι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
550-600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την επικάλυψη:
Νερό
Μέλι
Σουσάμι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει η μαγιά.
Προσθέτουμε το σπορέλαιο και το αλάτι στο μείγμα με τη μαγιά.
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μπαλάκια, περίπου 100-120 γρ. το καθένα.
Πλάθουμε κάθε μπαλάκι στο σχήμα που επιθυμούμε (π.χ. πλεξούδα, στρογγυλό, κρίκος).
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε λίγο νερό με λίγο μέλι.
Βουτάμε κάθε κουλούρι στο μείγμα νερού-μελιού και στη συνέχεια το κυλάμε στο σουσάμι για να καλυφθεί καλά.
Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους.
Σκεπάζουμε ξανά με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Ψήνουμε τα κουλούρια για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς σε μια σχάρα πριν τα σερβίρουμε.
H συνταγή είναι της κας Ιουλία Τζηκα