Συστατικά
για το κέικ
1 φλιτζάνι βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
1,5 φλιτζάνι αλεύρι κέικ
1,5 κουταλάκι σούπας μπέικιν
1 κουταλάκι αλάτι
1 χυμό λεμονιού και ξύσμα
1,25 φλιτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας
για το Γλάσσο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
1 κλαράκι δεντρολίβανο
Οδηγίες
για το κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 ° και έπειτα βουτυρώστε καλά μία φόρμα 20 x 10 εκ. και μετά αλευρώστε την πολύ καλά
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, συνδυάστε το αλεύρι, το μπεικιν και το αλάτι και αφήστε στην άκρη.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε έναν μπλέντερ για να συνδυάσετε τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού.
Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ με κάδο, συνδυάστε το βούτυρο και το μείγμα ζάχαρης (από πάνω) και στη συνέχεια χτυπήστε μαζί μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέστε χυμό λεμονιού, αυγά και βανίλια. Ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν πλήρως.
Προσθέστε σταδιακά το μείγμα αλευριού στο κάδο του μίξερ και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν, προσέχοντας να μην χτυπηθούν πολύ.
Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 190 ° . Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 ° και συνεχίστε να ψήνετε μέχρι να βγει βαθύ χρυσοκίτρινο και μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγαίνει καθαρή (περίπου 40-45 λεπτά).
Βγάλτε το και αφήστε να κρυώσει γι 10 λεπτά.
για το Γλασάρισμα
Συνδυάστε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα σε μία κατσαρόλα και αφήστε να βράσει φροντίζοντας να ανακατεύετε περιστασιακά για να διαλύσετε τη ζάχαρη.
Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και προσθέστε το κλαράκι του δεντρολίβανου και συνεχίστε να σιγοβράζετε μέχρις ότου πήξει λίγο, περίπου 2 λεπτά.
Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για τρύπες σε όλες τις πλευρές του κέικ. Απλώστε το λούστρο πάνω από το κέικ και μετά αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρετε.