Υλικά
Για το σιρόπι:
400 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό
1 ξύλο κανέλας
1/2 πορτοκάλι (χυμός και φλούδα)
70 γρ. μέλι
Για την πίτα:
200 γρ. σπορέλαιο
90 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο
1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
30 γρ. ζάχαρη άχνη + ξύσμα πορτοκαλιού
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Μέλι και καρύδια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βάζω τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού.
Βράζω για 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού και το μέλι, και βράζω για άλλα 2 λεπτά.
Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
Πίτα:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και την άχνη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη σόδα και ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
Προσθέτω τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύω απαλά.
Απλώνω το μείγμα σε ένα ταψί 28 εκατοστών, στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά.
Στα μισά του χρόνου ψησίματος, βγάζω την πίτα και την χαράζω σε κομμάτια.
Συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Περιχύνω την πίτα με το κρύο σιρόπι.
Σερβίρω με μέλι και καρύδια.
H συνταγή είναι του Ακη Πετρετζίκη και η εκτέλεση της κας Foto Georgiou