Μπακλαβάς Πολίτικος

Διαφήμιση

Απαραίτητα προϊόντα

400 γραμμάρια φύλλα κρούστας για μπακλαβά
100 γρ λάδι
150 γραμμάρια βούτυρο
250 γραμμάρια αλεσμένα καρύδια
2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
5 γραμμάρια κανέλα

σιρόπι μπακλαβά
500 γραμμάρια ζάχαρη
500 ml νερό
μια φέτα λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Το πρώτο βήμα είναι να ετοιμάσετε το σιρόπι.
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό. Προσθέστε κανέλα, φέτες λεμονιού και τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού. Αφού βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.

Διαφήμιση


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το βούτυρο. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Πάρτε το ταψί 28 εκατοστών στον οποίο θα τακτοποιήσω τον μπακλαβά.
Χωρίζουμε τα φύλλα κρούστας σε δύο ίσα μέρη, περίπου 200 γραμμάρια.

Διαφήμιση

Η γέμιση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση από καρύδια, κανέλα και σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αλείφουμε το ταψί με το λάδι.
Παίρνουμε ένα φύλλο, βάζουμε στο ταψί. Βουτυρώνουμε.
Μάλλον θα εξέχει το φύλλο από το ταψί ή θα σπάσει γιατί οι κρούστες του μπακλαβά είναι πολύ, πολύ λεπτές. Μην ανησυχείτε αν σπάσουν.
Ό,τι σπάσει ή βγαίνει από το ταψί, τυλίξτε το προς τα μέσα και τοποθετήστε το στο φύλλο στην σειρα που είστε.
Είναι πολύ σημαντικό να βουτυρωνουμε κάθε κρούστα. Αυτό είναι το μυστικό για να κάνετε το μπακλαβάς σας τραγανό. Τοποθετήστε ομοιόμορφα τις κρούστες του μπακλαβά.
Οταν τακτοποιήσετε τις μισές κρούστες, μοιράστε τη γέμιση. Προσπαθήστε να το πασπαλίζετε παντού. Βάλτε λίγο βουτυρο.
Ακολουθεί η διάταξη του δεύτερου μισού των κρούστας. • Βάλτε ξανά βουτυρο σε κάθε κρούστα.

Οταν τακτοποιήσετε την τελευταία κρούστα, στερεώνετε τις κρούστες στα τοιχώματα του δίσκου.
Διπλώστε τα προσεκτικά προς τα κάτω. Κόβουμε τον μπακλαβά με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Τέλος αλείφουμε τον μπακλαβά με το υπόλοιπο βουτυρο. θα πρέπει να κάνετε άφθονη λίπανση.

Ψήνετε τον μπακλαβά σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
Μπορείτε να βάλετε αλουμινόχαρτο για να μην καεί.
Οταν ψηθεί ο μπακλαβάς και όσο είναι ακόμα ζεστός τον περιχύνουμε με το σιρόπι του.
Πασπαλίζουμε με περισσότερο αλεσμένο καρύδι.
αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.
Η γεύση του είναι μοναδική.
Αυτή η συνταγή για μπακλαβά με καρύδια είναι μια από τις αγαπημένες μας συνταγές για σιροπιαστά γλυκά.

Καλή Απόλαυση

Διαφήμιση