Η μάννα μου την έλεγε ξυπόλυτη
Στη Θεσσαλία τη λένε πλαστό
Σε όλη την Ελλάδα τη βρίσκεις και με άλλη ονομασία
Όπως και να την λένε γίνεται νοστιμότατη
Οποίος δεν έχει χρόνο να ανοίξει φύλλο ας δοκιμάσει αυτή τη διαδικασία και το αποτέλεσμα θα τον ανταμείψει
Εγώ πρώτη φορά την έφτιαξα και η πίτα μου έγινε πεντανόστιμη .
Υλικά
500γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι
1 κιλό χόρτα διάφορα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπατα, άγρια χόρτα) καθαρισμένα, πλυμένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ή μάραθο ή άλλα μυρωδικά ανακατεμένα
350γρ. φέτα τριμμένη
3 αβγά χτυπημένα
250γρ. γιαούρτι πλήρες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο + ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο, ανακατεμένα
Αλάτι ,πιπέρι .
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Βάζετε όλα τα χόρτα και μυρωδικά σε μεγάλο στραγγιστήρι και τα πασπαλίζετε με αρκετό αλάτι. Τα τρίβετε με το χέρι και τα αφήνετε για 10 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά τα στύβετε καλά με το χέρι και τα ρίχνετε σε μέτριο μπολ. Προσθέτετε και τη φέτα και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε και ⅓ από το μίγμα λαδιού – βούτυρου και ανακατεύετε.
Βήμα 2
Στο μεταξύ φτιάχνετε το χυλό: Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ το καλαμποκίσιο αλεύρι, τα αβγά και το γιαούρτι. Πρέπει να γίνει ένας μέτριος χυλός που να μην πέφτει εύκολα από το κουτάλι. Αν είναι πολύ πηχτός, τον αραιώνετε με λίγο γάλα.
Βήμα 3
Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί (διαμέτρου 32-34εκ.) και απλώνετε το μισό χυλό ομοιόμορφα. Σκορπάτε από πάνω τη γέμιση των χόρτων ώστε να είναι το ίδιο πάχος παντού. Απλώνετε τον υπόλοιπο χυλό από πάνω. Δεν χρειάζεται να είναι τελείως σκεπασμένα τα χόρτα.
Βήμα 4
Περιχύνετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο μίγμα λαδιού – βούτυρου και ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Φωτό: Afroditi Milou