Αυτή η συνταγή είναι μια κληρονομιά από τη γιαγιά, που με αγάπη και μεράκι έφτιαχνε τις πιο νόστιμες μηλόπιτες. Ας ακολουθήσουμε τα βήματά της και ας ζωντανέψουμε αυτή την υπέροχη παράδοση.

Υλικά:

Γάλα: 160 ml
Μαγιά: 1 κουταλάκι του γλυκού
Ζάχαρη: 80 g
Αλάτι: ½ κουταλάκι του γλυκού
Ζάχαρη βανίλιας: 1 κουταλάκι του γλυκού
Αυγά: 2 τεμάχια
Βούτυρο: 60 g (για το άλειμμα στο τέλος)
Φυτικό λάδι (για το άλειμμα στο ταψί)
Αλεύρι: 420 g

Γέμιση:

Μήλα: 700 g
Ζάχαρη: 1 κουταλιά της σούπας
Κανέλα: ½ κουταλάκι του γλυκού (ή περισσότερη, ανάλογα με το πόσο σας αρέσει)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Αφήνουμε το μείγμα για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρίσει η μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς στα αυγά, μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο στο μείγμα των αυγών.
Σταδιακά, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

για την γέμιση:

Καθαρίζουμε, ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μήλα.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα μήλα με τη ζάχαρη και την κανέλα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και το αλείφουμε με λίγο φυτικό λάδι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και τα ανοίγουμε σε λεπτούς δίσκους.
Τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου.
Κλείνουμε τη ζύμη σαν πουγκί και πιέζουμε καλά τις άκρες για να κλείσουν καλά.
Τοποθετούμε τις πίτες στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε έναν κρόκο αυγού με λίγο φυτικό λάδι και αλείφουμε τις πίτες.
Ψήνουμε τις πίτες για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Αφού βγάλουμε τις πίτες από το φούρνο, τις αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο για έξτρα νοστιμιά και λάμψη.

Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΛαχανοκεφτέδες με κιμά
Επόμενο άρθροΜαλακό Κέικ με Κομματάκια Σοκολάτας…ότι καλύτερο για το καφέ