Σπιτικές αφράτες τηγανίτες
Ακόμα κι αν κάνετε δίαιτα, αυτες τις αφράτες μαλακές τηγανίτες δεν μπορούν παρά να μην σας δελεάσουν.
Γίνονται πανεύκολα, σε περίπου 30 λεπτά, και η ζύμη γίνεται συνήθως με γιαούρτι.
Υπάρχουν μόνο 2 μικρές λεπτομέρειες για να φουσκώσουν σωστά στο τηγάνι
Το πρώτο πιο σημαντικό πράγμα είναι όλα τα υλικά να είναι είτε ζεστά είτε σε θερμοκρασία δωματίου
Υλικά
Για την ζύμη
½ κιλό αλεύρι
250 ml ζεστό γιαούρτι σε ένα μπολ,
1 αυγό,
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1/2 κουτ. σόδα
Εκτέλεση
Ρίξτε 250 ml ζεστό γιαούρτι σε ένα μπολ, σπάστε το αυγό, ρίξτε το φυτικό λάδι, προσθέστε αλάτι και ζάχαρη. Όλα καλά χτυπημένα.
Και τώρα, το πρώτο μικρό μυστικό η προσθήκη σόδας! Δεν προστίθεται στο γιαούρτι, όπως σ άλλα, αλλά στο αλεύρι!
Αρχικά, κοσκινίζουμε τη μισή από όλη την ποσότητα σε ένα ξεχωριστό μπολ και προσθέτουμε 1/2 κουτ. σόδα σε αυτό, ανακατεύοντας καλά με το αλεύρι.
Στη συνέχεια το αλεύρι και η σόδα κοσκινίζονται ξανά στο μείγμα του γιαουρτιού.
Όταν απορροφηθεί αυτό το μέρος του αλευριού, προσθέστε το υπόλοιπο.
Η έτοιμη ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή, ακόμα και κολλώδης, αλλά αν βάλετε περισσότερο αλεύρι, οι τηγανίτες δεν θα είναι πλέον τόσο αφράτα.
Ανακατεύουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.
Γι’ αυτό μπαίνει σόδα στο αλεύρι και όχι στο γάλα: Αν βάλετε αμέσως σόδα στο γιαούρτι, θα αρχίσει αμέσως το σβήσιμο του και σε 2 λεπτά όλα θα έχουν τελειώσει!
Αν όμως βάλετε τη μαγειρική σόδα στο αλεύρι, η διαδικασία του σβήσιμου θα γίνει ακριβώς τη στιγμή που ξεκουράζεται η ζύμη! Και θα γίνει κούφιο και απαλό.
Και τώρα η δεύτερη λεπτομέρεια: Οι τηγανίτες πρέπει να σχηματιστούν μετά από 15 λεπτά, δηλ. Καλό είναι να έχετε προετοιμάσει τη γέμιση από πριν – μπορεί να είναι τυρί με αυγό, τυρί κότατζ
κιμάς κ.λπ. Όταν πλάθετε τις τηγανίτες, μην προσθέτετε αλεύρι, απλώς λαδώνετε τα χέρια σας και τον πάγκο.
Τηγανίζουμε αυτά τα σπιτικες τηγαίτες σε καλά ζεσταμένο λάδι και από τις δύο πλευρές.
Καλή Επιτυχία