Υλικά :

220 ml ελαιόλαδο
120 ml πετιμέζι
210 γρ. ζάχαρη
500 γρ. κοκ. φαρίνα
1 κ.γλ. μπέικιν
50 ml ποτό (κονιάκ ή ρούμι)
300 ml χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 2 ή 3 πορτοκάλια
½ κουτ. γλυκού σόδα
220 γρ. σταφίδες μαύρες Κορινθιακές
Μπόλικη κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο

melaxrino2melaxrino3melaxrino4melaxrino5melaxrino6melaxrino7melaxrino8melaxrino9melaxrino10melaxrino11melaxrino12melaxrino13melaxrino14melaxrino15

 

Εκτέλεση :
Ρίχνουμε στο μίξερ το λάδι , το πετιμέζι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 3 λεπτά. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα με τα μπαχαρικά (κανέλα και γαρίφαλο). Διαλύουμε ανακατεύοντας καλά τη σόδα μέσα στο ποτό και τα προσθέτουμε κι αυτά στον κάδο του μίξερ ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν . Φυλάμε μόνο μια χούφτα από το αλεύρι , το οποίο ανακατεύουμε καλά με τις σταφίδες μέχρι να αλευρωθούν και τις προσθέτουμε κι αυτές στο μίγμα . Χτυπάμε για πολύ λίγο ακόμα μέχρι να ενωθούν κι αυτές στο μίγμα και αδειάζουμε σε στρογγυλό ταψί Νο 30 που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 45-50 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με τη λάμα μαχαιριού. Όταν ψηθεί δεν το πειράζουμε καθόλου μέχρι να κρυώσει αρκετά για 15-20 λεπτά. Τότε το αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα και αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Το τοποθετούμε σε πιατέλα , κόβουμε σε κομμάτια κια σερβίρουμε.
Σημ. : Προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σουσάμι για την επιφάνεια και ένα φλιτζάνι χοντροτριμμένα καρύδια μέσα στο μίγμα μαζί με τις σταφίδες. 
Το γλυκό αυτό είναι νηστίσιμο.
Καλή επιτυχία!

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΘεϊκή σπιτική ζαμπονοτυρόπιτα με κανταΐφι
Επόμενο άρθροΥπέροχα, Γευστικά, Πολύ Αφράτα Τσουρεκάκια… εύκολα