Κιουνεφέ
Υλικά:
300γρ τεμαχισμένη ζύμη φιλό (Κατάιφι).
180γρ λιωμένο βούτυρο.
400γρ τυρί ρικότα ή ανθότυρο.
200γρ τυρί μοτσαρέλα.
για το σιροπι:
¾ φλιτζάνι νερό.
1 φλιτζάνι ζάχαρη.
Χυμός λεμονιού από 1 λεμόνι.
Ροδόνερό (προαιρετικό).
για τη κρέμα:
200γρ τυρί μασκαρπόνε.
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος.
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.
¼ φλιτζάνι ζάχαρη.
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμιξης συνδυάστε τη ζύμη κανταίφι με το λιωμένο βούτυρο και χρησιμοποιώντας τα χέρια σας αρχίστε να αναμιγνύετε και τραβήξτε τα “μαλλια” χωρίζοντάς τα σε μικρότερα κομμάτια έως ότου η ζύμη τεμαχιστεί εντελώς και βρέχεται με το βούτυρο.
Λιπάνετε ένα ταψί 24 εκατοστών με 20gr μαλακού βουτύρου. Απλώστε τη μισή ζύμη στο κάτω μέρος και πιέστε σταθερά.
Απλώστε το τυρί ρικότα και το τυρί μοτσαρέλα στο πάνω μέρος της ζύμης.
Καλύψτε το τυρί με την υπόλοιπη ζύμη.
Πιέστε σταθερά το πάνω μέρος και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ° C – 180 ° C για περίπου 30 λεπτά έως ότου το πάνω μέρος είναι χρυσό καφέ.
Φτιάξτε το σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρόλα συνδυάστε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ροδόνερο, αν θέλετε. Σιγοβράστε σε μέτρια-υψηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το σιρόπι να είναι δεμένο.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Μόλις το κιουνεφε είναι έτοιμο, αφαιρέστε από το φούρνο και ρίξτε το σιρόπι πάνω. Ρυθμίστε την ποσότητα του σιροπιού ανάλογα με το γούστο σας.
Τώρα ετοιμάστε την κρέμα: Σε ένα μεσαίο μπολ συνδυάστε τη μασκαρπόνε, τη κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη. Χτυπήστε μεσαία-υψηλή ταχύτητα μέχρι να η κρέμα να ειναι σταθερή. Μεταφέρετε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ένα μεγάλο ακροφύσιο και διακοσμήστε το κιουνεφε με μεγάλα γαρύφαλα σαντιγής
Πασπαλίστε με θρυμματισμένα φυστίκια, σερβίρετε ζεστά και απολαύστε!
Καλή Επιτυχία