Αυτή η συνταγή για ραβανί θα σας δώσει ένα αποτέλεσμα αφράτο, γευστικό και με υπέροχο σιρόπι.

Υλικά:

Για το κέικ:

1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι ηλιέλαιο
5 αυγά μέτρια
1 ποτήρι γάλα
2 κουταλιές σούπας γιαούρτι
1 βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαστίχα
Λίγο ανθονέρο
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 ποτήρι αλεύρι
1 ½ ποτήρι σιμιγδάλι
2-3 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 ποτήρι αμύγδαλα για μέσα στο γλυκό (σπασμένα)
Για το σιρόπι:

3 ½ ποτήρια νερό
3 ½ ποτήρια ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλας
Φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Για γαρνιτούρα:

Αμύγδαλα ασπρισμένα ή αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση:

Κέικ:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C.
Χτυπήστε στο μίξερ τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Ρίξτε το γάλα, το γιαούρτι, τη βανίλια, τη μαστίχα, το ανθονέρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε καλά.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέστε σιγά σιγά το μείγμα αλευριού στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίξτε τα σπασμένα αμύγδαλα στο μείγμα και ανακατέψτε.
Βουτυρώστε ένα ταψί 20×30 εκ. και ρίξτε το μείγμα του κέικ.
Ψήστε για 45-50 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια.
Σιρόπι:

Ενώ ψήνεται το κέικ, ετοιμάστε το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Αφήστε το σιρόπι να βράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Σβήστε τη φωτιά και προσθέστε το μέλι.
Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
Σερβίρισμα:

Περιχύστε το κρύο σιρόπι πάνω στο ζεστό ραβανί.
Γαρνίρετε με ασπρισμένα αμύγδαλα ή αμύγδαλα φιλέ.
Αφήστε το ραβανί να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρετε.

Η Συνταγή είναι της κας Despo Ermogenous

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ραβανί Νάξου

Ραβανί Νάξου

Το Ραβανί Νάξου αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά γλυκά του νησιού, με την πλούσια γεύση και αξεπέραστη υφή του να γοητεύει ντόπιους και επισκέπτες. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη νοστιμιά του, το ραβανί φέρει μαζί του και μια ζεστή αίσθηση παράδοσης, όντας συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της Νάξου.

Υλικα

1 φλ.ζάχαρη
6 αυγά
1 βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλιτζάνι γάλα
ξύσμα από ένα λεμόνι

για το σιρόπι χρειαζόμαστε
50 γραμμάρια βούτυρο
2,5 φλιτζάνια νερό
δύο φλυτζάνια ζάχαρη
λίγο χυμό από λεμόνι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι γιατί θέλουμε να κρυώσει το σιρόπι για να σιροπιάσουμε καυτό ραβανί με το κρύο σιρόπι
Βάζω την κατσαρόλα στην φωτιά και βάζω μέσα τη ζάχαρη το νερό να πάρουν βράση από την ώρα που θα πάρουν βράση μετράω χρόνο βρασμού 5 λεπτά, το σιρόπι το ανακατεύεται πάντα στην αρχή, μόλις πάρει βράση το σιρόπι τέρμα το ανακατέματα.
Οταν βρασει το σιροπι θα ρίξω μέσα το χυμό από μισό λεμόνι αφήνω το σιρόπι μου να βράσει για 5 λεπτά μετα σβήνω και ριχνουμε μέσα το βούτυρο θα λιώσει το βούτυρο μέσα στο σιρόπι και θα ποτίσει το ραβανί και θα ρουφήξει αυτό το θεϊκό σιρόπι…. αφήνουμε τωρα στην ακρη το σιροπι να κρυωσει καλα

για το ρεβανι
Σπαμε τ αυγά σ ένα μπολ και τα βάζουμε με τη ζάχαρη μέσα στον κάδο του μίξερ χτυπάμε μέχρι να γίνει μία ανοιχτόχρωμη κρέμα τότε τα αυγά θα είναι έτοιμα για να προχωρήσουμε στα επόμενα υλικά. Μόλις ειναι έτοιμη η κρέμα με τ αυγα ρίχνω μέσα το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια

Σ ένα μπολ ριχνω το baking powder το σιμιγδάλι, το αλεύρι ανακατεύουμε μ ένα κουτάλι τα στερεά υλικά να μπλεχτεί το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν και μια πρεζούλα αλάτι να βάλετε μία χαρά. Βάζω το μίξερ σε λειτουργία και θα ρίχνω μέσα εναλλάξ το γάλα μαζί με τα στερεά υλικά

 

Ανάβω το φούρνο μου στις αντιστάσεις στους 170 βαθμους κατω σχαρα, σ’ αέρα μεσαία σχάρα 160 βαθμους. Βουτυρωνω το ταψί μου και αδειαζω μέσα απο το κάδο του μιξερ τ αφράτο μειγμα ραβανί και το βάζω στο φούρνο ψήνω ακριβώς για 55 λεπτά θα πρέπει να δω θα φουσκώσει και θα ξεκολλάει γύρω-γύρω απ τα τοιχώματα

Μόλις βγαλω το ραβανί από το φούρνο (τσεκαρω πριν με μαχαιράκι) και όπως είναι καυτό θα το σιροπιάσω με το κρύο σιρόπι. Σιροπιάζω σίγα σιγά να πιεί όλο το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυωσει εντελως ισως και μεχρι την άλλη μερα

 

Προηγούμενο άρθροΣιροπιαστό Ινδοκάρυδο (Καρύδα)
Επόμενο άρθροΚολοκυθοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο