Το ριζότο με κόκκινο λάχανο είναι ένα ιδιαίτερο και εκλεπτυσμένο πρώτο πιάτο, είναι ένα τέλειο εορταστικό πιάτο για να προετοιμάσετε την Πρωτοχρονιά.
Ένα ασυνήθιστο, ιντριγκαδόρικο πιάτο που δεν αφήνει κανέναν απολύτως αδιάφορο.
Οι φωτεινές αποχρώσεις του το κάνουν πολύ θεαματικό και ζωηρό. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολύχρωμο, κρεμώδες, τραγανό ριζότο
με πολλές γευστικές αποχρώσεις.
Συστατικά:
– 500 γραμμάρια ρύζι για ριζότο
– 600 γραμμάρια κόκκινο λάχανο
– 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
– 150 γραμμάρια μπεικον
– 1 μήλο σφιχτό
– 100 γρ κεφαλογραβιερα
– 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
– 2 ασκαλώνια
– 2 λίτρα ζωμό λαχανικών
– 70 ml ελαιόλαδο
– 100 ml ξηρό λευκό κρασί
– αλάτι για γεύση
Εκτέλεση
Ξεκινήστε καθαρίζοντας το λάχανο, αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα και τον πυρήνα.
Κόβουμε 200 γραμμάρια σε λωρίδες ζουλιέν και σοτάρουμε σε τηγάνι με το μισό λάδι, ανακατεύοντας για λίγα λεπτά.
Αλατίζουμε και προσθέτουμε το ξύδι, σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά. Κρατήστε το στην άκρη ζεστό.
Κόβουμε το υπόλοιπο λάχανο σε μικρά κομμάτια, το χτυπάμε στο μπλεντερ με λίγο πολύ κρύο νερό και μια κουταλιά ελαιόλαδο μέχρι
να έχουμε μια λεία και πολύ απαλή κρέμα.
Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικων σε ένα τηγάνι, αφήνουμε να πάρει βράση, ρίχνουμε, σκεπάζουμε και τον κρατάμε ζεστό.
Καθαρίζουμε τα ασκαλώνια, τέλος τα ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι και τα ροδίζουμε σε 30 ml λάδι για 3-4 λεπτά με 2-3 κουταλιές της σούπας νερό.
Προσθέτουμε το ρύζι, το καβουρδίζουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Το βρέχουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί για 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε μια κουτάλα ζεστό ζωμό, μια κουταλιά κρέμα λάχανου και ανακατεύουμε.
Μαγειρέψτε το ρύζι, προσθέτοντας σταδιακά περισσότερη κρέμα λάχανου και περισσότερο ζεστό ζωμό καθώς έχουν απορροφηθεί. Αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις ψηθεί το ρύζι, σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους, ανακατεύουμε να λιώσει και σκεπάζουμε για δύο λεπτά.
Μοιράζουμε το ριζότο σε πιάτα, τα συμπληρώνουμε διακοσμώντας τα με το μήλο κομμένο σε κύβους, τις λωρίδες μπεικον, την κεφαλογραβιερα
και το γλυκόξινο παρασκευασμένο λάχανο.
Σερβίρετε αμέσως.