Υλικά
Για το σάμαλι:
600 γρ. γιαούρτι
1 ½ φλ. ζάχαρη
2 κ.γ. κοφτά σόδα μαγειρική
1κ.γλ.μπεικιν
1 φλ. νερό
1 βανιλινη
1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
1 λεμόνι (ξύσμα)
1 κ.σ. βούτυρο για το ταψί
Για το σιρόπι:
4 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
Φλούδα λεμόνι
Εκτελεση:
Ανακατεύουμε πρώτα σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι με το 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη.
Αραιώνουμε τη σόδα στο νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού, τη βανιλια, το μπεικιν και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας λίγο για να μην σβολιάσει.
Βουτυρώνουμε καλά το ταψί.
Αδειάζουμε το σάμαλι στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Το αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά και να φουσκώσει καλά το σιμιγδάλι μέσα στα υπόλοιπα υλικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180°C,ψήνουμε στην κάτω σχάρα.
Αν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε την θερμοκρασία κατά 20°C και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
Το βάζουμε στον φούρνο και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.
Θα χρειαστεί περίπου 45-50 λεπτά.
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να γίνει παχύ.
Το διατηρούμε ζεστό και βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο.
Έτσι όπως είναι ζεστό το γλυκό, το χαράζουμε γρήγορα σε κομμάτια.
Το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι λίγο-λίγο, θα το απορροφήσει όλο.
Αφήνουμε το σάμαλι να σταθεί μια νύχτα και να κρυώσει τελείως.
Καλή Απόλαυση
Η Συνταγή και η εκτέλεση είναι της κας Stella Ouzouni