Σάμαλι μπορεί να ακούγετε ένα δύσκολο γλυκό αλλά πιστέψτε με με την συνταγή που σας δίνω η επιτυχία είναι σίγουρη. Πάμε να δούμε τα υλικά που θα χρειαστούμε.
Υλικά
250 γρ γιαούρτι στραγγιστό
250 γρ γάλα φρέσκο
300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
175 γρ σιμιγδάλι ψιλό
175 γρ σιμιγδάλι χοντρό
(Αν δεν έχετε ψιλό μπορείτε να βάλετε 350 γρ σιμιγδάλι χοντρό )
5 γρ baking powder
1 βανίλια άρωμα
Ξύσμα από ένα λεμόνι
5 γρ. μαστίχα τριμμένη
Για το σιρόπι
700 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ νερό εμφιαλωμένο
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη.
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά έως 1 ώρα στο ψυγείο . Στην συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί μας διαμέτρου 30 εκ. ή αν έχετε μακρόστενο ταψί 25×30 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 150 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40-50 λεπτά .
Αν δεν έχει πάρει χρώμα από πάνω και πλησιάζει να τελειώσει ο χρόνος ψησίματος τα τελευταία 5 λεπτά του χρόνου θα ανάψετε το γκριλ της κουζίνας σας να πάρει λίγο χρώμα από πάνω το γλυκό..
Για το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και την γλυκόζη μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε και την ζάχαρη. Όταν φτάσει στο σημείο βρασμού αφήνουμε 5-7 λεπτά να βράσει θα είναι ένα σφιχτό σιρόπι .
Μόλις γίνει το γλυκό μας το κόβουμε σε κομμάτια για να μπορεί να περάσει το σιρόπι σιροπιάζουμε ζεστό το γλυκό ζεστό και το σιρόπι.
Προσοχή ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι τραβάει και στην συνέχεια ρίχνουμε ξανά σιρόπι .
Διακοσμούμε με τριμμένο αμύγδαλο.
Καλή επιτυχία .