Σάμαλι Πολίτικο

To σάμαλι είναι το αγαπημένο μου γλυκό. Το Πολίτικο Σάμαλι είναι ένα από τα πιο ωραία σιροπιαστά γλυκά. Mία μπουκιά σκορπίζει τις γεύσεις του στο στόμα μου και το σιρόπι σχηματίζει ένα δάκρυ, αργά αργά, στην άκρη του.

Υλικά

1½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1½ κούπα ζάχαρη
1½ κούπα γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτάκι γλυκού σόδα
½ κουταλάκι γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη
¼ κουταλάκι γλυκού βανίλια
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
20 ασπρισμένα αμύγδαλα

Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2½ κούπες νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 βανίλια

Εκτέλεση

Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι και στρώνουμε την επιφάνεια με μεταλλική σπάτουλα, βουτώντας την μέσα σε νερό. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί 2 ώρες ώσπου να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Το χωρίζουμε με μαχαίρι σε κομμάτια και βάζουμε αμύγδαλα σε καθένα από αυτά. Ψήνουμε το γλυκό στους 180°C 35-40 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε 5 λεπτά. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βγάζουμε τα κομμάτια σε πιατέλα. Κρατάμε το γλυκό σκεπασμένο με μεμβράνη για να μην στεγνώσει.

Η Συνταγή είναι της Hara Dimitriadou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σάμαλι με γιαούρτι και μαστίχα

Σάμαλι με γιαούρτι και μαστίχα

Η Συνταγή είναι του Chef ALEXIOS NIKOLOUTSOPOULOS

Υλικά

Μείγμα α
800 gr σιμιγδάλι χονδρό
400 gr Ζάχαρη

Μείγμα β
4 gr Μπέικιν πάουντερ
4 gr αμμωνία σε σκόνη
4 gr μαστίχα τριμμένη σε 50 gr Ζάχαρη
200 gr γιαούρτι στραγγιστό
400 gr νερό
1 δόση βανίλιας

Σιρόπι
Το βράζουμε ακριβώς 2 λεπτά
Σιρόπι 29 γράδα (βαθμός πυκνότητας)
600 gr νερό
900 gr Ζάχαρη
50 gr γλυκόζη
1 φλούδα λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτελεση:

Τοποθέτησα όλα τα υλικά να έρθουν όλα σε θερμοκρασία δωματίου και με την ηλεκτρονική ζυγαριά μέτρησα όλες τις ποσότητες των υλικών.
Σε μια μπασινα έφτιαξα το μείγμα Α δηλαδή ζάχαρη και σιμιγδάλι και με μια σπάτουλα το ομογενοποίησα.
Ύστερα σε μια άλλη μπασινα δημιούργησα το μείγμα Β δηλαδή νερό γιαούρτη αμόνια μπεικιν μαστίχα βανίλια.
Τοποθέτησα το μείγμα β στο μείγμα α και με την βοήθεια μιας Μαριζ ομογενοποίησα το μείγμα.
Βουτύρωσα ένα τετράγωνο ταψί και του έριξα και λίγο σιμιγδάλι ψιλό και τοποθέτησα το μείγμα Α+Β μέσα στο ταψί.

Άφησα το μείγμα να ξεκουραστεί στο ταψί και έμεινε εκεί για 5 ώρες πριν το ψήσω.
Έβαλα το φούρνο να προθερμαίνετε και έψησα στον αέρα στους 170 – 175 βαθμούς για 45 λεπτά σύμφωνα με την δυναμική του δικού μου οικιακού φούρνου.
Πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο έβαλα να φτιάξω το σιρόπι για να είναι έτοιμο και μόλις ξεφουρνίσω να σιροπιάσω το γλυκό μου. το σιρόπι έγινε στα 29 γράδα βαθμός πυκνότητας του σιροπιού.
Μόλις το γλυκό ψήθηκε αμέσως σιρόπιασα και το άφησα να ρουφήξει όλο το σιρόπι.

Καλή Απόλαυση

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες της συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροΚομμένα πόδια για το Halloween
Επόμενο άρθροΓαρίδες με πλούσια και πικάντικη σάλτσα ντομάτας