Από την Κυριακή Σαρτζετάκη, ΙδΙοκτήτρια του ζαχαροπλαστείου «Θάλασσα» στην Παλαιοχώμα Χανίων

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

1/2 ποτήρι πορτοκαλόζουμο

χυμό από 1 λεμόνί

1/2 Κ.Υ. μαστίχα σε σκόνη

1/2 ποτήρι νερό ή και αλουσιά

800 γρ. αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

700 γρ. καρύδια κοπανισμένα

300 γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα

1 Κ.Υ. κανέλα σε σκόνη και γαρίφαλο σε σκόνη

1 ποτήρι καστανή ζάχαρη

1 ποτήρι σουσάμι «χτυπημένο»

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 ποτήρι μέλι θυμαρίσιο

1 ποτήρι νερό

1 ποτήρι ζάχαρη καστανή

2 ξυλάκια κανέλας

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

• Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύου με όλα τα υγρά υλικά για το φύλλο σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε δυνατά με τα Χέρια μας μέχρι να γίνει μια εύπλαστη μέτριαζύμη. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

• Σε ένα μεταλλικό μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.

• Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι ρίχνοντας όλα τα υλικά μαζί καισιγοβράζουμε ανακατεύοντας μέχρινα «δέσει». Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

• χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπάλες και ανοίγουμε φύλλα με τον πλάστη ή με μηχανή.

• Σε κάθε φύλλο βάζουμε το 1/4 της γέμισης απλώνοντας κατά μήκος του και το τυλίγουμε σε ρολό.

• Αμέσως μετά κόβουμε σε παραλληλόγραμμα και ελαφρά λοξά κομμάτια τους σαμουσάδες και τους απλώνου με σε ταψί με αντικολλητικό φύλλο

• Τους «περνάμε» με το πινέλο με ελαιόλαδο και λίγο χυμό πορτοκαλιού και τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

• Μόλις βγουν οι σαμουσάδες από τον φούρνο καυτοί τους περιχύνουμε με το σιρόπι.

Είναι το αγαπημένο γλυκό των Κρητών ανά τους αιώνες, με διάφορες μορφές. Η αρχική του ήταν το «γάστριν το μινωίτικο».