Σιροπιαστό Κέικ Καρύδας

Το ελληνικό κέικ καρύδας είναι άλλο ένα παραδοσιακό ελληνικό κέικ στην κατηγορία «Σιροπιαστά», που σημαίνει σιροπιαστά κέικ. Ένα ελαφρύ λεπτό σφουγγάρι καρύδας βουτηγμένο σε σιρόπι λεμονιού. Άλλο κλασικό και άλλο αγαπημένο!

Υλικά

5 αυγά
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη caster
1 φλιτζάνι ελαφρύ ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
1/5 κούπα κονιάκ
1 1/2 αφυδατωμένη καρύδα
1/2 φλιτζάνι γάλα
2 φλιτζάνια αλεύρι για αυτοανύψωση
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Σιρόπι
1 1/2 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπες νερό
Ένα ολόκληρο λεμόνι
Χυμός μισού λεμονιού

Εκτέλεση:

1. Ξεκινήστε φτιάχνοντας το σιρόπι, συνδυάστε όλα τα υλικά σε μια σάλτσα και φέρτε σε βράση σε μέτρια ζέστη, σιγοβράστε για 5 λεπτά και αφήστε στην άκρη να κρυώσει.
2. Λαδώστε και γράστε έναν ορθογώνιο δίσκο, περίπου 23cm x 32cm.
3. Σε ένα μικρό μπολ συνδυάζουμε την καρύδα και το γάλα και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Αφήστε στην άκρη.
4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ μαζί και αφήνουμε στην άκρη.
5. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να είναι ελαφριά και χλωρά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να παχύρρε Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι ενώ χτυπάμε, το κονιάκ και στη συνέχεια το μείγμα καρύδας.

6. Διπλώνουμε προσεκτικά το αλεύρι μέσα από το κουρκούτι λίγο κάθε φορά χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα.
7. Ρίχνουμε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, 170oC για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί.
8. Αμέσως ρίχνουμε το σιρόπι πάνω από το κέικ και διακοσμούμε με πιο αποξηραμένη καρύδα. Αφήστε να κρυώσει πριν το κόψιμο και το σερβίρισμα.

Καλή Απόλαυση

Ακολουθήστε στο instagram: Melpomeni