Σήμερα, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε μια κλασική και αγαπημένη συνταγή, το συκώτι με σάλτσα ντομάτας, σε μια λεπτομερή εκτέλεση που θα σας οδηγήσει σε ένα γευστικό αποτέλεσμα.

Συστατικά:

Συκώτι μοσχαρίσιο ή χοιρινό – 1 κιλό
Γάλα φρέσκο – 1 ποτήρι (περίπου 250 ml)
Ντομάτες ώριμες – 4-5 τεμάχια, μέτριου μεγέθους
Σκόρδο – 4-5 σκελίδες
Ελαιόλαδο ή Βούτυρο αγελάδος – 50 γραμμάρια
Αλάτι – όσο χρειάζεται
Κόλιανδρος φρέσκος (προαιρετικά) – λίγα φύλλα για γαρνίρισμα
Κόκκινο πιπέρι σε σκόνη (πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή) – όσο επιθυμείτε

Προετοιμασία:

Αρχικά, τοποθετήστε το συκώτι σε μια επιφάνεια κοπής. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρέστε προσεκτικά την εξωτερική μεμβράνη που το περιβάλλει. Αυτό θα βοηθήσει το συκώτι να γίνει πιο τρυφερό κατά το μαγείρεμα. Στη συνέχεια, κόψτε το συκώτι σε λεπτές φέτες ή λωρίδες, πάχους περίπου μισού εκατοστού.

Βάλτε τα κομμάτια του συκωτιού σε ένα μπολ και περιχύστε τα με το γάλα. Προσθέστε αλάτι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού ή ανάλογα με τις προτιμήσεις σας) και ανακατέψτε ελαφρά. Αφήστε το συκώτι να σταθεί στο γάλα για 2-3 ώρες στο ψυγείο. Αυτή η διαδικασία βοηθάει να απομακρυνθεί τυχόν πικρή γεύση και να γίνει το συκώτι πιο μαλακό.
Ξέπλυμα και στέγνωμα: Μετά το μούλιασμα, σουρώστε το συκώτι και πετάξτε το γάλα. Ξεπλύνετε καλά τα κομμάτια του συκωτιού κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τα καλά και στεγνώστε τα ταμπονάροντας απαλά με χαρτί κουζίνας. Αυτό θα βοηθήσει να ροδίσουν καλύτερα κατά το τηγάνισμα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο προς δυνατή φωτιά.
Προσθέστε προσεκτικά τα κομμάτια του συκωτιού στο τηγάνι σε μία στρώση.
Μην το παραγεμίσετε, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού και το συκώτι θα βράσει αντί να τηγανιστεί.

Τηγανίστε το συκώτι για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα εξωτερικά και να είναι ακόμα ελαφρώς ροζ
στο εσωτερικό. Είναι πολύ σημαντικό να μην το παραψήσετε, καθώς γίνεται σκληρό.
Αφαιρέστε το τηγανισμένο συκώτι από το τηγάνι και αφήστε το στην άκρη σε ένα πιάτο.

Για τη σάλτσα, τρίψτε τις ντομάτες και σιγοβράστε τις σε βούτυρο μέχρι να πήξουν, προσθέστε λίγη ζάχαρη αν είναι ξινή, αλάτι κατά βούληση και λιωμένο σκόρδο. Μαγειρέψτε για άλλο 1 λεπτό.

Αν οι ντομάτες είναι εποχής και πολύ νόστιμες, καλύτερα να μην τις βράσετε, απλώς τρίψτε τες στον τρίφτη, προσθέστε αλάτι και σκόρδο και αυτό είναι όλο, περιχύστε τες πάνω από το ζεστό συκώτι.

Τοποθετήστε το ζεστό τηγανισμένο συκώτι σε μια πιατέλα. Περιχύστε το με την ζεστή σάλτσα ντομάτας (είτε την μαγειρεμένη είτε την φρέσκια). Αν επιθυμείτε, γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα κόλιανδρου για άρωμα και χρώμα. Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε!

ΠΗΓΗ