Τύποι αυγών

Όλα τα αυγά πουλιών είναι βρώσιμα, αλλά τα αυγά κοτόπουλου είναι τα πιο δημοφιλή. Αυτό οφείλεται στη διαθεσιμότητα, τα οφέλη για την υγεία και την υψηλή θρεπτική τους αξία.

Αυγά επιτραπέζια (μαρκάρισμα “C”): Αυτά είναι τα αυγά που πωλούνται συνήθως στα καταστήματα και χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας.
Αυγά διαίτης (μαρκαρισμα “D”): Αυτά είναι πολύ φρέσκα αυγά, έως 7 ημερών. Εάν ένα αυγό διαίτης αποθηκευτεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θεωρείται πλέον αυγό επιτραπέζιο.

Κατηγορίες αυγών ανά βάρος:

Κατηγορία 3: 35-44 γραμμάρια
Κατηγορία 2: 45-54 γραμμάρια
Κατηγορία 1: 55-64 γραμμάρια
Σήμανση “O” – επιλεγμένο αυγό βάρους 64-74 γραμμαρίων
Το “B” είναι υψηλότερη κατηγορία, με την προϋπόθεση βάρος άνω των 75 γραμμαρίων

Τα αυγά κατηγορίας C2 είναι τα πιο συνηθισμένα, καθώς είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο και έχουν μέσο βάρος περίπου 50 γραμμάρια, κάτι που είναι εύκολο να θυμάστε και να υπολογίζετε στις συνταγές.

Συχνές ερωτήσεις:

Είναι τα καφέ αυγά καλύτερα από τα λευκά;
Όχι, το χρώμα του κελύφους δεν επηρεάζει τη γεύση ή την ποιότητα του αυγού. Διαφορετικές ράτσες κοτόπουλων γεννούν αυγά διαφορετικού χρώματος.

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός: τα αυγά με δύο κρόκους είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία, και καθόλου σημάδι ασθένειας των πουλερικών.

Πώς να αποθηκεύετε τα αυγά και πρέπει να τα πλένετε πριν από την αποθήκευση;
Τα άπλυτα αυγά διατηρούνται καλύτερα. Μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου έως και 25 ημέρες και στο ψυγείο
έως και τρεις μήνες. Τα πλυμένα αυγά πρέπει να φυλάσσονται μόνο στο ψυγείο.

Τι γίνεται με τη σαλμονέλα;
Πρέπει να θυμόμαστε ότι ζει μόνο στο κέλυφος του αυγού και πεθαίνει σε θερμοκρασία 70 βαθμών. Δηλαδή, τα βραστά, τηγανητά ή ψημένα αυγά δεν μπορούν να περιέχουν ζωντανή σαλμονέλα. Για αξιοπιστία, μπορείτε να μουλιάζετε τα αυγά αμέσως πριν τα χρησιμοποιήσετε σε διάλυμα μαγειρικής σόδας. Δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για τη χρήση ειδικών μέσων ή την απολύμανση των αυγών. Φυσικά, τώρα θα υπάρχουν διαφωνούντες που φοβούνται τα πάντα και πιστεύουν σε κάθε είδους ιστορίες τρόμου, που δεν παρέχουν καμία έρευνα. Ας πάρουμε όμως, για παράδειγμα, το Διάταγμα του Υπουργείου Επιστημών και Παιδείας και του Υπουργείου Υγείας για την οργάνωση παιδικών γευμάτων στα προσχολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η ρήτρα 4.19 λέει: τα αυγά αποθηκεύονται σε ξηρό, δροσερό δωμάτιο πριν το μαγείρεμα, τα αυγά πρέπει να εμποτιστούν για 30 λεπτά σε διάλυμα μαγειρικής σόδας δύο τοις εκατό. Μετά από αυτό, ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό.

Κρύα ή ζεστά αυγά;
Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στη χρήση κρύων (από το ψυγείο) ή ζεστών αυγών. Η καθαριότητα των σκευών και ο καλός διαχωρισμός του ασπραδιού από τον κρόκο επηρεάζουν περισσότερο το χτύπημα του ασπραδιού από τη θερμοκρασία του.

Ημι-έτοιμα προϊόντα αυγών:

Τώρα, μπορείτε να αγοράσετε τα λεγόμενα ημικατεργασμένα αυγά σε εξειδικευμένα καταστήματα ή απλώς σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Τι είναι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Υγρό αυγό ή παστεριωμένο αυγό: Ένα μείγμα ασπραδιών και κρόκων αυγών σε αναλογία παρόμοια με τη φυσική.
Πωλείται σε κατεψυγμένα μπλοκ ή σε σφραγισμένη συσκευασία. Είναι βολικό για μεταφορά και πώληση.
Η χρήση του είναι ίδια με αυτή των κανονικών αυγών. Ένα αυγό μεσαίου μεγέθους ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια, επομένως αυτή είναι η ποσότητα μελάγχης που χρειάζεται για να αντικαταστήσει ένα αυγό σε μια συνταγή.

Αυγό σε σκόνη: Ένα συμπύκνωμα τροφίμων που μπορεί να αντικαταστήσει τα φρέσκα αυγά κοτόπουλου, με σχεδόν την ίδια πεπτικότητα. Διατίθεται σε μορφή αποξηραμένης μάζας αυγού (μείγμα ασπραδιού και κρόκου σε φυσική αναλογία) ή ξεχωριστά αποξηραμένων σκονών ασπραδιού και κρόκου. Πριν από τη χρήση, η σκόνη πρέπει να ανασυσταθεί, δηλαδή να διαλυθεί σε υγρό. Οι οδηγίες ανασύστασης παρέχονται από τον κατασκευαστή στη συσκευασία.

Αλβουμίνη: Αποξηραμένο ασπράδι αυγού. Δεν διαφέρει από το φρέσκο ασπράδι ως προς τη σύνθεση και τη θρεπτική του αξία, αλλά έχει ορισμένα πλεονεκτήματα στη χρήση.

Συμπέρασμα

Τα αυγά είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό τρόφιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στην κουζίνα.
Κατανοώντας τους διαφορετικούς τύπους, τις κατηγορίες και τις μεθόδους αποθήκευσης των αυγών, καθώς και τα ημι-έτοιμα προϊόντα αυγών,
μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με σιγουριά και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη τους.

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο με ρύζι κουνουπιδιού
Επόμενο άρθροΣοκολατόπιτα του 5′ χωρίς ζάχαρη