Οι τηγανίτες με κεφίρ είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα γρήγορο, εύκολο και πεντανόστιμο πρωινό. Η συνταγή που σας προτείνω είναι εγγυημένη για αφράτες τηγανίτες που δεν “κάθονται”, χάρη στο κεφίρ και τη σόδα που χρησιμοποιούμε.
Υλικά:
250 ml κεφίρ (χλιαρό) ή γιαούρτι
220-230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό (μεσαίο)
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα φαρδύ μπολ, χτυπάμε το αυγό με τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνουμε το χλιαρό κεφίρ και ανακατεύουμε καλά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή ζύμη, που δυσκολεύει το ανακάτεμα με σύρμα.
Κοσκινίζουμε τη σόδα και την προσθέτουμε στη ζύμη. Ανακατεύουμε απαλά και γρήγορα, χωρίς να ανακατέψουμε
υπερβολικά, για να μην χάσει η ζύμη τον αέρα της.
Ζεσταίνουμε λίγο φυτικό λάδι σε ένα τηγάνι. Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά πηχτή ώστε να στέκεται στο κουτάλι.
Με ένα κουτάλι, ρίχνουμε μικρές ποσότητες ζύμης στο τηγάνι. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν από κάτω.
Γυρίζουμε τις τηγανίτες από την άλλη πλευρά και σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι. Ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
Σερβίρισμα: Αφαιρούμε τις τηγανίτες από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί
το περιττό λάδι.
Σερβίρουμε ζεστές με μέλι, μαρμελάδα, σοκολάτα ή ό,τι άλλο μας αρέσει.