Οι τσιγαρίδες αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά εδέσματα της ελληνικής επαρχίας όταν το χοιρινό ήταν το κρέας των Χριστουγέννων και τίποτα δε πηγαινε για πέταμα.
Υλικά:
Παστό χοιρινό (λίπος και κρέας)
Χοντρό αλάτι
Ψιλό αλάτι
Νερό (μια μικρή ποσότητα)
“Εθιμο αρκετών περιοχών της πατρίδας μας”
Εκτέλεση:
Κόψτε το παστό χοιρινό σε κύβους με μέγεθος περίπου 4-5 εκατοστά. Το μέγεθος των κύβων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πάχος του παστού.
Τοποθετήστε τους κύβους του παστού σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα νερού για να αποτρέψετε το κάψιμο του παστού στην αρχή του μαγειρέματος. Προσθέστε επίσης μια πρέζα χονδρό αλάτι.
Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να λιώσει το λίπος και να μην κολλήσει στο καζάνι. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, πιέζετε τους κύβους του παστού με την κουτάλα για να απελευθερωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος.
Καθώς το λίπος λιώνει, χρησιμοποιήστε μια κουτάλα για να το αφαιρέσετε από την κατσαρόλα και να το τοποθετήσετε σε ένα δοχείο. Αυτό το λιωμένο λίπος είναι η λεγόμενη “λίπα” και χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές.
Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι οι τσιγαρίδες να αποκτήσουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και το λίπος να έχει σταματήσει να βγαίνει.
Αφαιρέστε τις τσιγαρίδες από την κατσαρόλα και στραγγίστε τες από το υπόλοιπο λίπος.
Τοποθετήστε τις σε ένα ταψί και πασπαλίστε τις με ψιλό αλάτι. Οι τσιγαρίδες είναι έτοιμες για σερβίρισμα.
Τσιγαρίδες! Φωτογραφία από οικογένεια Γιώργου Μανίκα (Κουμπουριανά).