Υλικά

100 ml χλιαρό νερό
70 γραμμάρια φρέσκια μαγιά ή 3 φακελάκια (περίπου 21 γρ.) ξηρή μαγιά
Λίγο αλεύρι (από το 1 κιλό) για το προζύμι
1 kg αλεύρι για τσουρέκι (ή αλεύρι αμερικής)
100 ml χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα
300 ml γάλα χλιαρό
300 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
125 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο και χλιαρό
Περίπου 2 κουταλιές της σούπας μείγμα μαχλέπι, μαστίχα και κακουλέ (σκόνη)
1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα ή νερό για το άλειμμα (προαιρετικά)
Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ, ρίχνω το χλιαρό νερό και διαλύω μέσα τη φρέσκια μαγιά (θρυμματισμένη) ή την ξηρή μαγιά. Προσθέτω λίγο αλεύρι (περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας από το συνολικό αλεύρι) και ανακατεύω καλά με ένα κουταλάκι μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός. Σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια.

Για τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ρίχνω το υπόλοιπο αλεύρι.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτω στο μπολ με το γάλα τα αυγά και το χυμό πορτοκαλιού (και το ξύσμα) και ανακατεύω ελαφρά.
Ρίχνω το φουσκωμένο προζύμι στο μπολ με το αλεύρι.
Προσθέτω σταδιακά το μείγμα του γάλακτος, των αυγών και του πορτοκαλιού στο αλεύρι, ανακατεύοντας αρχικά με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα.
Προσθέτω το μείγμα των μπαχαρικών (μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ) στο χλιαρό λιωμένο βούτυρο.
Συνεχίζω το ζύμωμα με τα χέρια μου ή με τον γάντζο του μίξερ για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, ελαστική και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Σταδιακά, προσθέτω το χλιαρό λιωμένο βούτυρο στο τέλος μαχλέπι μαστίχα κακουλέ , συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθεί εντελώς και η ζύμη να γίνει λαμπερή και απαλή.
Σκεπάζω το μπολ με τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος για περίπου 1-1,5 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλάθω τα τσουρεκάκια:
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ξεφουσκώνω απαλά με τα χέρια μου. Χωρίζω τη ζύμη σε μικρές μπάλες (περίπου 50-70 γραμμάρια η κάθε μία, ανάλογα με το μέγεθος που θέλω τα τσουρεκάκια).
Πλάθω κάθε μπάλα σε ένα μακρύ κορδόνι και στη συνέχεια πλέκω 2 ή 3 κορδόνια μαζί για να σχηματίσω μικρά τσουρέκια. Μπορώ να δημιουργήσω διάφορα σχέδια.

Τσουρεκάκια
Τσουρεκάκια

Φούσκωμα των τσουρεκιών:
Τοποθετώ τα πλεγμένα τσουρεκάκια σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους. Σκεπάζω τα ταψιά με μια πετσέτα και αφήνω τα τσουρεκάκια να φουσκώσουν για ακόμα 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170-180°C (ανάλογα με τον φούρνο μου).
Χτυπάω το αυγό με λίγο γάλα ή νερό και αλείφω απαλά την επιφάνεια των φουσκωμένων τσουρεκιών. Αν θέλω, πασπαλίζω με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι.

H συνταγη είναι της κας  Stella Sikamia’s post in ΦΑΓΑΚΙ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ✔️