Επειδή κι εγώ δεν αντέχω τη ζέστη, αλλά θέλω κάτι νόστιμο και γρήγορο, αυτή η ιδέα για τυροπιτάκια κουρού που απλά ανακατεύεις όλα τα υλικά είναι σωτήρια!
Τυροπιτάκια Κουρού
Γίνονται αφράτα, πεντανόστιμα και μοσχοβολάει όλο το σπίτι. Πάμε να τα φτιάξουμε μαζί, θα τα λατρέψεις!
Ingredients
- 550 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι των 200 γραμμαρίων (εγώ βάζω πλήρες)
- 180 γραμμάρια ηλιέλαιο
- 30 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 30 γραμμάρια τριμμένο κεφαλοτύρι (ή όποιο άλλο σκληρό τυρί σας αρέσει)
- 5 κουταλιές της σούπας γάλα
- 1 αυγό (για τη ζύμη)
- Αλάτι και πιπέρι (όσο σας αρέσει)
- 280 γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη
Για το άλειμμα:
- 1 αυγό
- Σουσάμι
Instructions
┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω όλα τα υλικά για τη ζύμη: το αλεύρι, το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το λιωμένο βούτυρο, το μπέικιν πάουντερ, το τριμμένο κεφαλοτύρι, το γάλα, το ένα αυγό, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί με τα χέρια μου ή με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχω μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, απλά να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτω στη ζύμη τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύω απαλά να πάει παντού.
Παίρνω μικρά κομμάτια από τη ζύμη και τα πλάθω σε σχήμα που θέλω: στρογγυλά, μακρόστενα, ή όπως αλλιώς μου αρέσει.
Στρώνω ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετώ τα τυροπιτάκια μου.
Σε ένα μικρό μπολάκι, χτυπάω το άλλο αυγό και αλείφω τα τυροπιτάκια από πάνω με ένα πινέλο.
Πασπαλίζω με σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω), για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ωραία και να γίνουν χρυσαφένια.
Μόλις βγουν από τον φούρνο, είναι πεντανόστιμα!
Notes
Tips από εμένα:
Αντί για ηλιέλαιο και βούτυρο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ελαιόλαδο (210 γραμμάρια συνολικά) για πιο υγιεινή εκδοχή, αλλά το βούτυρο δίνει μια ωραία γεύση και αφράτη υφή.
Ποικιλία τυριών: Εκτός από φέτα, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τριμμένο κασέρι ή γκούντα μέσα στη γέμιση για περισσότερη ποικιλία.
Σχήμα: Αν δεν θέλετε να τα πλάθετε ένα-ένα, μπορείτε να ανοίξετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο, να βάλετε τη γέμιση στη μία πλευρά, να το διπλώσετε και να το κόψετε σε τετράγωνα ή τρίγωνα.